IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ и Мексико постигнаха споразумение, няма да има нови мита

В рамките на споразумението Мексико ще увеличи разполагането на сили за сигурност в страната, „давайки приоритет на южната си граница“

10:27 | 08.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският президент Доналд Тръмп съобщи, че се отказва от плановете си да наложи мита върху целия внос в страната от Мексико, след като южната съседка  обещала да предприеме нови мерки за ограничаване на потока от мигранти, съобщава Bloomberg.

„С радост ви информирам, че САЩ постигнаха подписано споразумение с Мексико“, написа държавният глава в туит в петък вечерта. „Митата, които трябваше да бъдат въведени от САЩ срещу Мексико в понеделник, са отменени за неопределено време“, заяви той.

В рамките на споразумението Мексико ще увеличи разполагането на сили за сигурност в страната, „давайки приоритет на южната си граница“, става ясно от съвместно изявление между двете страни. Търсещите убежище, които преминават в САЩ, ще бъдат бързо връщани в Мексико, където ще чакат да бъдат разгледани документите им. САЩ от своя страна се съгласяват да ускорят процеса по обработка на документите и решението дали да бъде предоставено убежище.

Държавният глава заяви, че още подробности ще бъдат публикувани по-късно.

По-късно мексиканският министър на външните работи Марсело Ебрард, който е във Вашингтон за преговорите за митата и за незаконната имиграция с американски представители, потвърди в Twitter, че няма да има мита в понеделник. Той благодари на всички, които са помогнали да „се покаже величието на Мексико“, съобщава БТА.

Решението на Тръмп да отмени налагането на мита е значителна промяна в политиката му, чийто основен фокус на критика бе неспособността на Мексико да се справи с прииждащите мигранти от Централна Америка, които искат да стигнат до САЩ. Това също така е и победа за мексиканския президент Андрес Мануел Лопес Обрадор, чиято администрация се пребори със заканите на Тръмп.

Преговорите започнаха в началото на седмицата, след като американският президент заплашваше да въведе мита срещу Мексико от 10 юни в размер на 5 процента върху всички стоки, идващи оттам. Прогресивно до 1 октомври митата трябваше да се увеличат до 25 процента.

В четвъртък мексиканските власти се ангажираха да засилят надзора по границата с Гватемала, като разположат 6000 членове на националната гвардия. Мексико замрази и банковите сметки на предполагаеми трафиканти на мигранти и върна стотици хондурасци в родината им. Властите на Мексико освен това блокираха кортеж от около 1200 мигранти, влезли в Мексико от Гватемала.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още