IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ уличиха Башар Асад в разработване на нови химически оръжия

"Много вероятно" е Сирия тайно да е запазила арсенал от такива оръжия, предупреди администрацията на Доналд Тръмп

22:38 | 01.02.18 г. 10
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Администрацията на Доналд Тръмп заяви, че режимът на Башар Асад в Сирия вероятно разработва нови, по-усъвършенствани химически оръжия, предаде Associated Press, цитирайки американски официални лица.

Според тях характеристиките на последните химически атаки там говорят, че Сирия продължава да произвежда химически оръжия въпреки споразумението от 2013 г. под егидата на ООН, което я задължи тя да ги унищожи и да прекрати програмата си.

Те твърдят, че е "много вероятно" Сирия тайно да е запазила арсенал от такива оръжия, както и че произвежда нови типове такива оръжия с цел да подобри военните си възможности или за да избегне да се отчита пред международната общност. Щатските представители са пожелали анонимност, защото не са оторизирани да обсъждат публично направените от Белия дом преценки.

Ройтерс също цитира тези представители и добавя, че администрацията на Тръмп е готова да предприеме военни мерки срещу сирийските правителствени сили, ако е необходимо, за да бъде предотвратено използването на химически оръжия.

Белият дом бил загрижен също така, че Дамаск разработва нови средства за доставка на такива оръжия до целта.

Ако международната общност не вземе бързи мерки да притисне Асад, сирийските химически оръжия могат да се разпространят и извън Сирия, та дори и до САЩ, предупредил един от представителите.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

9
rate up comment 5 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
В грешка сиИзключително глупавите хора са много. МНОГО !!С редните векове Католическата църква забранява да се превежда Библията на какъвто и да е друг език и се чете и досега само на латински / който никой не разбира/. В древен Египет науката е била в ръцете само на жреците. В модерни времена умът е заместен с пропаганда. Когато не знаеш никакъв друг език, освен англисйки, няма как да си пуснеш италианска, испанска, полска или , опазил Бог, руска телевизия. Интернет не се ползва основно за решаване на диференциални уравнения и намиране на полезна информация / макар да има ВСИЧКО / , а за Порнхъб.Останалото е CNN, CNBC, FOX, BBC, DW...Там нещата са сдъвкани и представени на широката публика баш като прегледите в българските кина преди време.А у нас трите колоса на демокрацията - БНТ, БТВ и Нова се надпреварват в липса на професионализъм на всички нива.Е? Че какво да очакваме? Либия е разпределителен център на трафика на имигранти от Африка. Тотален хаос, но кладенците се контролират от франсетата и хамерото.. Ирак - тотален хаос от 15 год насам. Афганистан - тотален хаос пак от толкова време. Украйна - от 40 мил население преди 10 год в момента е 25-26, като повечето се чудят как да избягат от мизерията и глада и се смятат за адски късметлии, ако успеят да се изстрелят някъде на Запад да мият чини...Баш като насОт 28 год вече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 11 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 6 години
И при Асад това ще намерят, ако ги пуснат този път руснаците изобщо да припарят... Западните медии наистина се оказаха много по-долнопробни от това, което беха комунистическите едно време... Обаче, дали заради изобилието на алтернативна информация, или на придобитата с годините резистентност на публиката срещу евтините информационни вируси, но вече само изключително глупави хора им се връзват - не, че и те са малко - въпросът е, че става некак си обидно за останалите... :lol:Иначе технологията е добре позната - целата медийна глутница почва да лае, докато подготви почвата за екшъна. После траят като пр ъднали... Например, никъде в "демократична" медия нема да прочетеш, че руски спортисти започват да печелят дела в спортния арбитраж в Лозана срещу решението на МОК да ги отстрани от олимпиадата, но една година ни заливаха с измислени "факти" как лично Путин им подменял чашките с пи кня в лабораториите за допингпроби...Некой да е чувал напоследък нещо за Либия - как живеят сега там, как се развива демокрацията? Или в Украйна - как са хората там, оправиха ли си живота към по-добро - некоя статия за успехите на демократичните промени там, за новите демократични закони, които се коват и приемат? За Ирак вече сички знаеме, чекаме добри новини и за напредъка на Афтанистан - нали целото НАТО налага там свобода, демокрация и просперитет... Или това са гов няни теми, там работата вече е свършена и нема какво да се пише - що да тормозиме "демократичното" ухо на евроатлантическия бройлер. Нека сега трепери от химическите оръжия на Асад и да ни подкрепи, та да изтърбушиме и Сирия - не, че нещо много здраво остана там, ама ич е по-добре! После ЕС ше ги храни бежанците, щот е богат... Особено читателите на Блумбърг - нали сите са капиталисти.... lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 0
lozkhris
преди 6 години
Информацията с гриф "много вероятно" не идва ли от същата организация, кяото преди 15 години беше АБСОЛЮТНО сигурна, че Саддам Хюсейн притежава, че и използва хим. оръжия?...Доколкото си спомням, след като нахлуха в унищожения Ирак и бившия дворец на сатрапа, единственото хим. оръжие, което намериха бяха няколко чифта мръсни чорапи....:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 2
Dies Irae
преди 6 години
Анонимни източници твърдят, че евентуално, може би, било в рамките на възможното, такова нещо е статистически възможно защото една предполагаема атака с предполагаеми химически оръжия е вероятно да е извършено от еди кой си, а не от нашия кой си. По безсмислена статия не бях виждал от години! Доказателства между 0 и - безкрайност. Смисъл 0. Хайде да отговорят поне логически на хипотетичния въпрос - за какво му е на Асад да ползва химически оръжия след като това ще даде извинение на всички да му скочат на главата. Поне на това да отговорят с нещо логично, а не с *** врачка от село Долно Нанадолнище ми гледа на ръка и каза, че Асад е възможно да крие такива неща в килера на балдъзата по стринкина линия на 9-тия братовчед на баба си.Журналистите не работят ли с факти или само стоят и се чудят от къде да изсмучат нещо от пръстите си?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 6 години
"Айде стига, осрахте се!"Хаха... Вече това им остана... :lol:И това ако не е "фалшива новина"...!!! :lol:A, байдъуей, немаше ли вече създадена структура в ЕС срещу фалшивите новини - хем с пари от данъците на европейските гражданье? Нема ли нещо да направи и оная гоцеделчевско-гербаджийска скумрия с еврофамилия, дет се нагласи за комисарка? Нещо скоро се пенявеше на тема "фалшиви новини", или всъщност е на заплата при онези, дет ги произвеждат...? :lol:Инвестора, вие нещо не сте ли чували по темата? Нещо самоконтрол? Или вие сте "... Our Sons Of A Beach"...? :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 2
pinoccio
преди 6 години
Не знам как ги фабрикуват тези обвинения. Навремето имаше един детски химически конструктор - "Млад химик". Нагряваш със сух спирт разни коктейли от различни безобидни химикали по схеми от наличния вътре наръчник. Вероятно са ставали и за пиене. Така сигурно са го видели и Асад да пие портокалов сок на закуска с някой от от шпионските им спътници и са заключили категорично, че това е "ейджънт ориндж". И хоп - Сирия произвежда химическо оръжие. А, те - брали хората портокали. Външната политика прилича на толкоз развален телефон, че подозирам, че и в Истанбулската конвенция не пише "***", а "тенджери" - и пише от какво не бива да бъдат лишавани жените. Но, виждаме как козметични корекции довеждат до катастрофални последици и сега всеки си скъсява бастуна според диоптрите, които носи. Универсална работа - кеф ти на носа, кеф ти на оная работа си носиш очилата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 0
Jorkata
преди 6 години
Докато безусловно убедят света, че Ирак наистина е имал или разработвал такива оръжия, аз на тия долни *** не им вярвам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 17 rate down comment 4
julian12
преди 6 години
"Много вероятно." А *** започнаха с подходите на жълтите вестници. Гръмко заглавие, а съдържанието няма много общо
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 2
majnata
преди 6 години
Серйозно ... бял прах ли са намерили...?! : )))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още