IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ започнаха доставки на суров петрол към ОАЕ

Емирството е закупило за рафинериите си ултралек суров петрол директно от САЩ през декември

12:31 | 07.02.18 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Обединените арабски емирства (ОАЕ) – един от водещите производители на петрол от Персийския залив, където милиарди долари от суровината захранват гигантския държавен инвестиционен фонд, не изглежда като потенциален клиент на петрола от Тексас, коментира Bloomberg.

Въпреки това нови данни на американското правителство показват, че ОАЕ е закупила петрол директно от САЩ през декември, което е пореден сигнал за това как възходът на американската шистова индустрия изменя енергийните пазари по света.

Доставките на американски кондензат – вид много лек суров петрол, е бил предпочетен пред местните сортове заради по-доброто си качество, което го прави по-подходящ за рафинериите в ОАЕ, казва запознат източник, поискал анонимност заради чувствителност на информацията. 

„Като член на ОПЕК и голям производител на суров петрол бих си помислил, че те са си изключително самодостатъчни в собствените си доставки на петрол“, казва Анди Липоу, председател на Lipow Oil Associates. Покупките на американски петрол вероятно няма да продължат предвид собственото предлагане на ОАЕ, допълва той.

Краят на забраната върху износа от САЩ през 2015 г. в комбинация с невероятния ръст на шистовото производство промени петролните потоци в цял свят. Доставките от щатските пристанища са се увеличили от малко над 100 хил. барела на ден през 2013 г. до 1,53 млн. барела на ден през ноември, стигайки до страни като Китай и Великобритания.

САЩ са изнесли около 700 хил. барела лек местен петрол през декември към ОАЕ, заяви националната статистическа служба във вторник. Това са първите доставки на американски петрол към четвъртия по големина производител в Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК), сочат данни на Администрацията за енергийна информация. Макар че ОАЕ изнася по над 2 млн. барела на ден, тя обикновено внася ултралек кондензат за рафинериите си.

До миналата година Емирствата разчитаха на Катар за доставките си на кондензат. Политическият спор между двете страни обаче продължава, след като още през юни ОАР забраниха преминаването на всички танкери от Катар.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:56 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 6 години
Това не е съвсем вярно. Звучи като поредната измислена лъжа за пред глупаците. При петрола в зависимост от състава му се произвеждат много вторични и третични продукти, което вдига ефективността на всяка една рафинерия и печалбата от един барел петрол. Именно затова сорта Брент е по-скъп и винаги ще е по-скъп от лекия американски петрол. Та не съм специалист по темата, но съм чувал от химици работещи в петролната индустрия, че след обработката на Брент се произвеждат допълнителни продукти, които повишават печалбата с минимум 15% в сравнение със лекия американски сорт. Така че термин "по-подходящ" може и да мине за пред маймуни, но в никакъв случай не и за пред поне малко образовани хора.Затова мисля че тая "фатка" и новината около нея са по-скоро за реклама и за политически цели, отколкото да има някакъв икономически смисъл да разкарваш с огромни кораби лек петрол. На теб ли да ти обяснявам, че е по-добре с едно и също количество труд и логистични разходи да имаш 15-18% повече печалба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 6 години
което го прави по-подходящ за рафинериите в ОАЕ---ето ти икономическо обясниени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 2
bgMan
преди 6 години
Интересно ми е този факт въобще почива ли на някаква икономическа логика или е просто за заблуда? Статията въобще не дава отговор на този въпрос.А иначе не липсва интерпреция и класическия идеологичен лозунг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
Mavi Goz
преди 6 години
"...сигнал за това как възходът на американската шистова индустрия изменя енергийните пазари по света." И как точно ги изменят! Ако верно беха станали нетен износител, добре, ама те внасят половината от това, което харчат... https://***.eia.gov/tools/faqs/faq.php?id=727&t=6Закарали един-два танкера до Арабия - напрао смазаха пазарите... :lol: Те и руснаците преди месец закараха един танкер с LNG до САЩ... :lol: Некой Джон си врътнал сделчица с некой Хасан и айде - обърнахме пазарите наопаки... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още