IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Сирил Рамафоза е новият президент на Южна Африка

65-годишният Рамафоза обеща да се бори срещу корупцията и съживяването на икономиката на страната

17:22 | 15.02.18 г.
<p>
	<em>Сирил Рамафаза. Снимка: Ройтерс</em></p>

Сирил Рамафаза. Снимка: Ройтерс

Лидерът на управляващата южноафриканска партия Сирил Рамафоза бе избран за президент на Република Южна Африка, предадоха световните агенции.

Рамафоза бе вицепрезидент на Джейкъб Зума, а миналата година оглави партията Африкански национален конгрес.

На гласуването в парламента двете опозиционни партии - "Борци за икономическа свобода" и Демократичен алианс,  бойкотираха вота, а депутатите от едната партия напуснаха пленарната зала.

Джейкъб Зума подаде оставка след години на скандали, опетнили имиджа на управляващата партия.

65-годишният Рамафоза каза в първата си реч като президент, че ще се бори за изкореняване на корупцията и съживяване на икономиката. Той каза, че ще работи здраво, за да не разочарова народа на Южна Африка.

С избирането на Рамафоза за президент се слага край на кризата, породена от упорството на Зума да не се оттегля от властта въпреки призивите. След седмици на колебания във вторник управляващата партия даде ултиматум на Зума да подаде оставка до 48 часа и той го направи снощи. В изявлението, в което обяви, че подава оставка, Зума обаче каза, че не разбира в какво е сгрешил.

Опозицията в Южна Африка твърди, че смяната на президента няма да промени нещата, защото проблемите произтичат от самата управляваща партия.

Новият президент е роден през 1952 г. в Совето. Баща му е полицай, а майка му домакиня. Завършва право и е борец против апартейда. Арестуван е и прекарва 11 месеца в изолатор. През 1982 г. създава влиятелния Национален синдикат на миньорите. Благодарение на него синдикатът набъбва до 300 хил. членове и се превръща, образно казано, "във военна машина".

Неговата роля в голямата стачка в минния сектор през 1987 г. разклаща режима на апартейда. Рамафоза освен това се бори за освобождаването на Нелсън Мандела от затвора и е една от ключовите фигури в преговорите с властите по този въпрос.

През 1994 г. е избран за генерален секретар на Африканския национален конгрес. След първите многорасови избори Рамафоза е избран за председател на Учредителното събрание. През 1999 г., след оттеглянето от лидерския пост на АНК на Нелсън Мандела, той се кандидатира, но безуспешно, и тогава се посвещава на бизнес.

Оглавява холдинга Shanduka Group и натрупва богатство като член на управителния съвет на банката Стандарт и като председател на управителния съвет на телекомуникационния оператор MTN. Неговият холдинг изкупува и всички лицензи за ресторантите Макдоналдс в Южна Африка.

През 2012 г. се връща в политиката и става заместник-председател на АНК. От 2014 г. е вицепрезидент на Зума. През декември миналата година оглави управляващата партия след битка за поста с бившата жена на Зума - Нкосазана Дламини-Зума.

Годините, през които Рамапоза се занимава с бизнес, обаче му спечелват доста критики. През 2012 г. като управител на минната група Lonmin бившият синдикалист вика полицията да възстанови реда в мината в Марикана, в която протестиращи миньори искат по-високи заплати. Полицията открива огън и са убити 34 души. Разследваща комисия оневинява Рамапоза, но неговите противници продължават да го упрекват за това масово убийство.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още