IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Путин планира енергийно господство в Южна Америка

Москва продължава да увеличава своето влияние в бившата крепост на САЩ, залагайки на развитието на местни енергийни проекти, с които обвързва властите в региона

08:19 | 28.11.19 г. 23
Автор - снимка
Създател
<p>
	Владимир Путин. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Владимир Путин. Снимка: Ройтерс

Пробудената руска мечка насочва своя фокус върху разширяването на своето влияние в Източна Европа, Близкия Изток и Южна Америка. Ясно е, че администрацията на руския президент Владимир Путин подкрепя редица автокрации и сепаратистки движения с цел да увеличи международното си влияние. Въпреки че голяма част от това се представя от Москва като опит за подпомагане на съюзници, основната мотивация изглежда далеч по-твърда - желанието на Кремъл да получи по-голям контрол над глобални енергийни резерви, пише Oilprice.

Успехът на Русия в Сирия, където Москва подкрепя правителството на президента Башар Асад, успя да осигури на Кремъл значително политическо влияние и достъп до ценни запаси от петрол и природен газ. Това осигури нов тласък на плановете на Москва да разшири влиянието си в рамките на Южна Америка и да получи по-голям контрол върху големите запаси на въглеводороди в региона. Лъвският пай може да се види в лицето на Венецуела и борбата срещу диктатурата на президента Николас Мадуро. 

Причината за интереса на Москва към Венецуела е ясна - страната притежава най-големите запаси от петрол в света - повече от 300 милиарда барела. Ако Москва успее да наложи своето твърдо влияние върху Каракас, тя може да получи контрол върху тези щедри резерви, увеличавайки значително своето влияние върху глобалните цени на петрола.

За Русия, където петролът и природният газ представляват около 60% от износа ѝ и са отговорни за генерирането на до 30% от нейния брутен вътрешен продукт (БВП), ползите определено са очевидни. Москва предоставя заеми, оръжия и парични средства на Каракас в замяна на придобиване на дялове в местните петролни находища и бижуто в короната на Мадуро – националната държавна петролна компания PDVSA.

Роснефт е отпуснала милиарди долари под формата на кредити за PDVSA, които трябва да бъдат изплатени чрез осигуряване на доставки на петрол до края на тази година. Има признаци, че рязкото спадане на производството и продължаващото лошо управление на PDVSA ще провали усилията за изпълнение на тези задължения, предоставяйки на Роснефт възможност да поеме контрол върху дружеството. За да гарантира плащанията, Роснефт вече се е превърнала в най-големият търговец на венецуелски петрол и действа като основен оператор на сондажната дейност там, за да помогне на Каракас да избегне санкциите на САЩ за достъп до световните петролни пазари.

Съществуват твърдения, че Мадуро иска да предаде PDVSA без да преминава през процес на приватизация на компанията. За да може да се извърши подобна сделка, обаче, тя трябва да бъде одобрена от контролираното от опозицията Народно събрание. Въпреки че Роснефт категорично отрича, че планира да поеме контрола върху PDVSA, това ще даде на Москва значително политическо влияние не само на регионално ниво, но и върху Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и международните цени на петрола. Това идва в момент, когато Русия се стреми да стимулира производството на петрол, за да компенсира фискалния дефицит и да укрепи и без това крехката си икономика.

Изглежда Москва няма да се съгласи да удължи и задълбочи намалението на добива на петрол на срещата с държавите от ОПЕК през следващия месец.

Плановете на Русия не приключват единствено с Венецуела. Политически и икономически кризи избухват в региона и обхващат Никарагуа, Аржентина, Боливия, Чили и Колумбия. Това предоставя възможност на администрацията на Путин да разшири влиянието си и да намали влиянието на САЩ в традиционната им крепост в лицето на Латинска Америка. Русия успя да си осигури стабилна опора в региона извън Венецуела, като направи значителни инвестиции в енергийната индустрия на Боливия, Мексико и Аржентина.

Поведението на Москва в Латинска Америка отразява това на Съветския съюз в разгара на Студената война. Въпреки че на Русия ѝ липсва икономическата сила, с която разполага Китай, тя се стреми да използва капиталите си за засилване на антиамериканските настроения в региона. Това ще ѝ позволи да изгради печеливши търговски отношения, за да укрепи отслабналата си икономика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

23
rate up comment 32 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Ти още ли не си наясно, че подготвят Газпром за несъстоятелност?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 34 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 4 години
Хахотворец, единственото което исках да кажа е че индонезийците все още не са слезли от клоните, но ще имат по-голяма икономика от русия до 2 или 3 години. Трябва ли да го считаме суперсила? И като вземете да цитирате едни измислени покупателни способности, който нямат нищо общо с действителността, на човек да му призлее.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 35 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
Ти сънуваш нещо. В момента в Китай и Русия е див капитализъм докато в европа и сащ си е точно соц простотия само се огледай ... че и в бг10 дни болнични 100 да се плащат ...... сбъркал си мястото на пролетар..... беше то в съюза но преди 30 години сега там е КАПИТАЛИЗЪМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 34 rate down comment 2
Solar Power
преди 4 години
И ще минем на рубли и юани ? Бяхме на първото 45 години и не се получиха добре нещата. Нека си стоим на лева
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 36 rate down comment 5
Dimat
преди 4 години
"Това идва в момент, когато Русия се стреми да стимулира производството на петрол, за да компенсира фискалния дефицит и да укрепи и без това крехката си икономика."Значи,руската икономика,която няма пракгически никакви външни дългове е "крехка",а огромната част от "проспериращите" западни икономики са затънали в огромни дългове!!!Да ви имам терминологиите оФФФчи "специалисти"!Ще го видите вие дебелия,когато утре, светът прати по дяволите не само умиращия долар,но и висящото на конеца на гилотината евро!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 39 rate down comment 3
Императорът
преди 4 години
Апропо: Газпром отдавна има силни позиции в Боливия - а там - доста газчица.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 41 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Ти още ли не си се залюлял на джанката пред панелката, бе? В неделя тръгва газчицата по Мощта на Сибир.Пред Северен поток вече прегради няма. АДР-чето на Газпром вече гони цена от осем зеленички.Ама ти по-добре просто се напий като скот и после мъката си изповръщай... недей да ходиш да се люляш :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 39 rate down comment 5
Императорът
преди 4 години
Я пак да помислим - кой подкрепя "режими и войни"? Господин Вова ли хвърли в гражданска война Сирия, Украйна, Либия - или обонгото?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 37 rate down comment 10
Sokratus
преди 4 години
Хахо, Поне на ник го докарваш! БВП на глава от населението в Русия е под $12000 за 2018. По ППП е $27000! Едното няма много връзка с другото. ППП се използва основно за да повдига самочувствието на провалящи се диктатори! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 46 rate down comment 7
Hahoto
преди 4 години
Стоенчо, Индонезия $12 552 БВП за тази година на глава от населението. Русия $26 798 БВП за тази година на глава от населението, $5 706държавен дълг на глава от населението. България $22 453БВП за тази година на глава от населението, $5 637 държавен дълг на глава от населението. Китай $17 708 БВП за тази година на глава от населението $10 480 държавен дълг на глава от населението. Германия $50 856 БВП за тази година на глава от населението ,$31 285 държавен дълг на глава от населението. САЩ $58 484 БВП за тази година на глава от населението, $70 066 държавен дълг на глава от населението. източник: https://countrymeters.info/bg Изводите в свободна интерпретация :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още