IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

А. Живков: Най-засегнати от скъпия ток са малките и средните предприятия

Има три възможни дати за затварянето на въглищните централи

11:37 | 10.10.21 г.
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Най-потърпевши от резкия скок на цените на тока са малките и средните предприятия, които от 1 юли излязоха на свободния пазар и за тях ефектът от високите цени се мултиплицира. За тези, които са при доставчик от последна инстанция, цената е още по-висока. Това каза пред БНР министърът на енергетиката Андрей Живков.

По думите му временното ограничение на цената за доставчик от последна инстанция ще даде глътка въздух за фирмите, които не са си намерили доставчик. Предстои кампания съвместно с КЕВР, за да бъдат стимулирани фирмите да си намерят доставчик. 

Мярката държавата да дава 50 лв. за мегаватчас е насочена към всички на свободния пазар, обясни министърът. Той коментира, че в помощ на големите индустриалци бяха обявени дългосрочни търгове за електроенергия от АЕЦ „Козлодуй“.

"Битовите потребители у нас са на регулиран пазар и това ги защитава от удара на високите цени", каза той.

Андрей Живков очерта причините за рекордно високите цени на тока в Европа.

"В Европа търсенето на газ е огромно вследствие на възстановяване на икономиките след Covid-19. Темповете бяха неочаквани и това предполага повишено търсене на енергийни носители. Азиатските пазари също се възстановяват и работят на пълни обороти. В Европа се получи дефицит на природен газ. Големите доставчици пренасочиха доставките към азиатските пазари, които са огромни консуматори. В Европа хранилищата останаха по-малко пълни. Предвид идващата зима, за която се очаква, че ще е студена, цените също се повишават".

Междувременно Русия не е увеличила доставките за Стария континент.

"Хранилището в Чирен е пълно около 70%.  Прогнозите на анализаторите са, че цените ще останат високи, едва през втората четвърт на 2022 г. ще настъпи успокоение на цените на газа”, каза Живков. По думите му в България нямаме дефицит на електрическа енергия и такъв не се очертава".

Той коментира и темата за въглищните централи, като заяви, че се налага служебното правителство да взема стратегически решения, които са обвързани с Плана за възстановяване.

"Стартът е с обявяването на три възможни дати за затваряне на въглищното производство, които трябва да минат през одобрението на парламента. Това са 2035, 2038, 2040 година", каза енергийният министър.

На базата на тези дати ще се разработят сценарии с конкретни стъпки какво трябва да се случва в този период от време. 

Затварянето на въгледобива в Стара Загора, Кюстендил и Перник създава предимно социален проблем и за заетите в сектора е необходим позитивен сигнал, заяви още Андрей Живков.

Ядрената енергия е доказан, сигурен, базов, безопасен и устойчив източник на електроенергия, каза още той. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още