IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Белене" не е единственият ядрен проект, от който се интересува Китай

Китайската страна също разглежда проекта на пазарен принцип, увери китайският посланик у нас

09:47 | 11.07.18 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Обърнете специално внимание на споразумението за мирното използване на ядрената енергия, препоръча китайският посланик Джан Хайджоу пред  bTV. Според него това е път за реализацията на АЕЦ "Белене", но това не е единствената възможност за сътрудничество в тази област.

"Двете страни изразяват положително отношение за сътрудничество в тази област", каза още той.

Джан Хайджоу потвърди, че китайската страна също разглежда проекта за втората ядрена централа единствено на пазарен принцип и допълни, че може да има дву-, три- или многостранно сътрудничество във връзка с изграждането ѝ.

България е представила множество проекти пред представителите на китайската делегация, посетила страната по повод форума "16+1", потвърди министърът на икономиката Емил Караниколов също в ефира на bTV.

Той посочи, че работата на политиците е била да създаде мост между бизнеса в двете страни и по време на форума е бил даден ясен сигнал, че инвеститорите могат да работят с България.

Сред обсъдените проекти и подписани споразумения са свързани със строителството на тунел под Шипка, довършването на АМ "Хемус" и АЕЦ "Белене".

Караниколов коментира още и предстоящото гласуване на второ четене на Закона за административно регулиране на икономическите дейности, свързани с нефт и продукти от нефтен произход. Според него секторен закон за горивата трябва да има и той трябва да урежда отношенията в този сектор, но и да търси баланса между участниците на пазара.

Работа на законодателите е да търсят този баланс, заяви икономическият министър.

Той беше категоричен, че всички лобистки текстове от закона, ако има такива, трябва да бъдат изчистени и допълни, че не е тайна, че има голям дял на сивата икономика в сектора на горивата, което също трябва да бъде премахнато.

Караниколов каза още, че акциз върху бездимните цигари трябва да има, а ако те са по-безвредни от конвенционалните тютюневи изделия, той трябва да бъде по-нисък.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:43 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 0 rate down comment 0
Sakamano
преди 5 години
Има работещи реактори. Ако все още не са станали комерсиални, това ще се случи в най-близко бъдеще. Щом ще строим ненужни ядрени мощности, нека поне да са модерни и супер ефективни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
KPetkov
преди 5 години
Реактори с бързи неутрони? Дай една връзка към такъв реактор влезнал в комерсиална употреба, от който някой печели, че нещо не можах да открия такъв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Sakamano
преди 5 години
Хората вече правят нови поколения реактори с бързи неутрони, а ние сме тръгнали да строим още един ядрен кeнeф с технология от миналия век, която все пак успяха да ни пробутат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 1
vale1
преди 5 години
"АЕЦ "Белене" не е единственият ядрен проект, от който се интересува Китай" Да се надяваме ,че и Китай не е единствения инвеститор ,който се интерисува от АЕЦ "Белене"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 3
KPetkov
преди 5 години
Всъщност АЕЦ Белене е последнията проект, от който се интересува Китай. Първият е една високоскоростна магистрала и железопътна линия, по които да минават от тук транзит и да не се занимават с разни просяци, но Бок и Цвък по-скоро тълкуват китайския, а не го превеждат буквално :)"АЕЦ "Белене" не е единственият ядрен проект, от който се интересува Китай"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
bvg
преди 5 години
Що АЕЦ Белене, не го купи Гинка, за нея тва са жълти стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още