Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Бизнесът призовава за приемането на предложените промени в Закона за енергетика

Премахването на всякакви тежести върху свободната търговия е важна стъпка за интегрирането на българския енергиен пазар към европейския, се посочва в апела

Бизнесът призовава за приемането на предложените промени в Закона за енергетика

Снимка: Ройтерс

Представителите на търговците и индустриалните потребители на електроенергия в България настояваха за спешно приемане на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетика, който беше приет на първо четене от парламента. 

Още по темата

След проведена експертна среща между Асоциация на свободен енергиен пазар (АСЕП), Асоциация на търговците на електроенергия в България (АТЕБ), както и потребители на ток Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българска стопанска камара (БСК), Българска търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерация на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и Българската федерация на индустриалните енергийни консуматори (БФИЕК) се обединяват около становището за необходимостта от спешно приемане на промените в Закона за енергетика, съобщава БТА.

Становището е изпратено до председателя на Народното събрание, до председателя и членовете на Комисията по енергетика в парламента. Законопроектът ще бъде разгледан днес на заседание на Комисията по енергетика към 44-то Народно събрание и гласуван на второ четене.

В писмото се посочва, че организациите подкрепят промените в Закона за енергетиката, защото се предвиждат съществени реформи в електроенергийния сектор, включващи отпадането на таксата върху износа на електроенергия, излизането на 372 нови производители от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и високоефективно комбинирано производство (ВЕКП) на свободен пазар, определяне на прогнозна месечна разполагаемост на обществения доставчик и др.

Те настояват да се ускорят процедурите в Народното събрание по промените в закона, за да се спазят заложените срокове за сключване на договори, привеждане на нормативната уредба и влизане в сила на промените с новия ценови период от 01.07.2019 г.

Според тях важна стъпка за интегриране на националния електроенергиен пазар към общоевропейския е премахване на всякакви тежести, налагани върху свободната търговия в рамките на ЕС. Важна стъпка за това е отпадането на т.н. такса "износ" (начисляване на мрежови такси на електроенергията с произход България, , предназначена за износ).

„Необходимо е да се отбележи, че законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетика не обхваща идентичната по същество такса върху вносната електроенергия, налагана чрез дължимата вноска от търговците на електроенергия в размер на 5 процента. Ограничаването с финансови тежести на свободното движение на електроенергия в рамките на Съюза е съществена пречка за реализиране на обединения със съседни пазарни зони, което би било най-устойчивата мярка за постигане на стабилен и конкурентен електроенергиен пазар в България“, подчертават организациите в писмото.

Поради тази причина те апелират за отпадане на всякакъв вид облагане върху вноса на електроенергия чрез премахване на т.2, алинея 1 от чл. 36е на Закон за енергетика.

Сред другите искания на търговците и големите потребители на електрическа енергия е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) да се произнася с решения по предстоящия ценови период в сектор електроенергетика в срок от минимум 30 дни преди влизане на съответното решение в сила.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
Бизнесът иска оставката на енергийния министър