Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Централите от Маришкия басейн имат общ консултант за дерогациите

Анализират се ползите и нужните разходи от новите екологични норми на ЕС за големите горивни мощности

Централите от Маришкия басейн имат общ консултант за дерогациите

Снимка: Архив Ройтерс

Четирите въглищни централи в Маришкия басейн - държавната ТЕЦ "Марица Изток" 2, както и ТЕЦ AES Гълъбово, ТЕЦ КонтурГлобал Марица Изток 3 и ТЕЦ "Брикел" са избрали общ консултант, който ще им помогне в изготвянето на стратегията, с която да бъде поискана дерогация от новите европейски правила за чистотата на въздуха.

Това съобщи изпълнителният директор на AES България Иван Цанков пред журналисти.

Още по темата

Преди броени месеци Европейската комисия (ЕК) реши да постави по-стриктни изисквания към големите горивни централи и по-специално за емисиите серен диоксид, живак и азотни окиси. Новите изисквания ще засегнат сериозно българските въглищни централи, защото заради качеството на местните въглища те ще трябва да направят сериозни инвестиции, за да покрият нормите.

Консултантът, който са наели четирите централи, ще оцени ползите за обществото, тоест дали ефектът от новите изисквания ще е пренебрежимо малък за околната среда спрямо допълнително направените инвестиции за тяхното изпълнение. Това е от значение за дерогацията, която собствениците на горивните мощности се канят да поискат от Брюксел.

Анализ за нужните инвестиции ще бъде направен за всяка една от централите, както и за целия регион.

Самите централи трябва да поискат отлагане на прилагането на правилата, а не националните власти, макар и Министерството на околната среда и водите, което е водещото в този казус, както и енергийното министерство да декларираха своята готовност да помогнат на бизнеса, особено що се отнася до въглищните централи, които са базови енергийни мощности за България.

По статията работиха: автор Деляна Петкова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
КЕВР взе решение за планови проверки на НЕК и ЕСО