IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Експерт: Трябват директни субсидии към най-засегнатите от високата цена на тока

Енергийната стратегия на България трябва да се измести от държавните компании, съветва доц. д-р Атанас Георгиев, декан на Стопанския факултет на СУ " Климент Охридски"

22:15 | 21.12.21 г. 7
Експерт: Трябват директни субсидии към най-засегнатите от високата цена на тока

„За момента няма никаква яснота кога и как ще приключи кризата на пазарите на едро за природен газ, така че не може да се очаква спад в цените на електроенергията преди пролетта на 2022 г.“, прогнозира експертът и прецени, че мораториумът върху цените на тока, приет от Народното събрание, е погрешен, защото суспендира „цялата система за вземане на решения в отрасъла“.

Според доц. Георгиев, вместо да се използват инструментите и доверието към регулатора (бел. ред. Комисията за енергийно и водно регулиране) се избра формат, в който никой от сектора не може дори да изложи мнение.

„Решенията на регулатора се регулират от административните съдилища, а сега, ако някой има нещо против този мораториум, трябва го заяви пред Конституционния съд, което не е добро решение", смята Атанас Георгиев.

В коментар за бъдеща Национална енергийна стратегия, той заяви, че трябва да се прави разлика между стратегия, която развива държавния енергиен сектор, и такава, която създава предпоставки за декарбонизация и частни инвестиции в енергетиката.

„През последните години за съжаление виждаме, че се обръща повече внимание на развитието на държавните енергийни компании, а не на частните инициативи, отбеляза експертът и даде за пример множеството административни пречки за поставяне на фотоволтаици за бизнеса и домакинствата.

Експертът е на мнение, че ако това не бъде променено, потребителите "ще останат в менгемето между високите цени на традиционния пазар и невъзможността да инвестират в нови собствени мощности и енергийна ефективност".

По думите на Атанас Георгиев завършването на интерконектора с Гърция ще добави още едно трасе и алтернативни източници на газ за България, което ще направи пазарът по-ликвиден и ще засили позициите на страната на международните пазари.

Ученият смята, че в Западна Европа индустрията е по-добре предпазена от волатилността на пазарите "Ден напред" за електроенергия и по-уязвима към газовите пазари, а домакинствата са изцяло на либерализиран пазар и повишенията в цените стигат по-бързо до тях.

„В България ситуацията е обратната, каза доц. Георгиев – с по-голяма защита заради регулирания пазар за битовите потребители, и по-ниска за бизнеса заради липсата на достатъчно инструменти за хеджиране и дългосрочни договори за доставки на енергия.“

Експертът смята, че повишеното световно потребление и общото забавяне на инвестиции и конкретни проекти са основните фактори за рекордните цени на природния газ.

„Намалихме инвестициите в изкопаеми горива и захранването със свежи източници на газовия пазар, преди да сме готови с алтернатива“, е мнението на Георгиев, който заяви, че не може да се очаква краткосрочно успокоение на цените дори и с развиването на нови източници.

Къде са добрите примери в ЕС с мерки в защита от високите цени на тока? Кога потребителите ще започнат сами да вземат решения за енергийното си потребление? Ще има ли България справедлив енергиен преход с финансиране на проекти по Националния план за възстановяване и развитие? Какво може да се очаква на пазара за въглеродни емисии и каква трябва да бъде енергийната стратегия на България може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 1 rate down comment 0
evlogi
преди 2 години
Аз не съм много възрастен, но все пак си спомням славните времена,когато ръката на пазара не действаше в България и животът беше изпъстрен с газени лампи и свещи и се движеше на двучасови цикли...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 2 години
.. и да затворим границата докато е време!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 1
bgMan
преди 2 години
Това което трябва да се направи найпърво от всичко е да се премахне високопровода за износ на български ток в чужбина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 2 години
Ама не с пари.Да им се дават безплатни киловати.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 2
abdul
преди 2 години
аз нищо не 'дигам. на мен ми го дигат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 2
дядя Вова
преди 2 години
Искаш да кажеш костеливата дълга. И що ги дигате тия цени, като ще субсидирате наляво и на дясно?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
abdul
преди 2 години
дългата ръка на пазара в цялата и прелест.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още