IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Инспектират съхранението на оборудването за АЕЦ "Белене"

Преди месеци се появиха опасения, че скъпите съоръжения се унищожават на открито

09:38 | 12.03.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Енергийният министър Теменужка Петкова и изпълнителният директор на Национална електрическа компания (НЕК) Петър Илиев ще инспектират изграждането на навесите, необходими за съхранение на част от оборудването за АЕЦ "Белене", съобщават от Министерството на енергетиката.

По темата за съхранението на оборудването за втората ядрена централа се заговори активно през есента. Тогава стана ясно, че част от оборудването се съхранява на открито на площадката за бъдещата централа. Появиха се обаче и опасения, че не се спазват изискванията и скъпите съоръжения се унищожават.

От НЕК бяха категорични, че се спазват всички изисквания на фирмата производител и за съхранението на оборудването на открито е необходимо единствено изграждането на навеси. Другата част от съоръженията са в складове.

Преди седмици Петър Илиев призна пред журналисти в Народното събрание, че компанията е провела търг за изпълнител на тези навеси. На него се е явил само един кандидат, който малко преди подписването на договора се е отказал, мотивирайки се, че подизпълнител е повишил цената и стойността на поръчката (около 250 хил. лева) не покрива разходите.

Тогава директорът на НЕК обясни, че се готви нов търг, но на същата прогнозна стойност. През уикенда обаче енергийният министър обясни, че НЕК със собствени ресурси ще изгради необходимите навеси за съхранение на оборудването за АЕЦ "Белене".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:53 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още