IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР е образувала производство за нарушения с цената на тока

От регулатора не дават подробности за проверката, но призовават да не бъдат разпространявани необосновани твърдения срещу участници на енергийната борса

18:53 | 30.09.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) е започнала производство срещу пазарни участници по правомощията, дадени ѝ в Закона за енергетиката за контрол на прозрачността на пазара за търговия на едро с електроенергия. Това съобщават от енергийния регулатор.

Комисията започна проверка, свързана с високите цени на електроенергията, още в началото на август след два сигнала - едни от Агенцията за сътрудничество на европейските регулатори (АСЕР) и един от група пазарни участници.

Според правилата регулаторът не може да дава подробности около започнали разследвания - информация ще бъде разпространена след края на проверката. От институцията призовават да не бъдат разпространявани "необосновани твърдения в публичното пространство срещу пазарни участници". Това може да повлияе негативно върху ценовите равнища на борсата, предупреждават от КЕВР.

"Организираният борсов пазар на електроенергия на едро е свободен пазар, където цените не подлежат на регулиране, а се формират въз основа на търсенето и предлагането", категорични са още от енергийния регулатор.

Възможни манипулации на енергийната борса се дискутират от началото на август, когато цената на електроенергията у нас се повиши рязко и за няколко дни в пъти превишаваше ценовите равнища в други европейски държави, включително и Германия. 

КЕВР, по установения процесуален ред, продължава работата по всички постъпили сигнали със съмнения за пазарни злоупотреби, уверяват още от регулатора.

Преди броени дни Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) влезе в КЕВР. От съобщението на комисията сега става ясно, че са били иззети документи във връзка с разследването, а регулаторът оказва съдействие на органите и чрез предоставяне на експертиза.

Депутатът от "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова съобщи по време на заседанието на оглавяваната от нея парламентарна комисия, която проверяваше дейността на държавни компании, че има сигнал от АЕЦ "Козлодуй" за картелно споразумение на борсата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още