IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

КЕВР публикува ценовите заявления на енергийните дружества

Предложенията изглеждат стряскащо, но няма да допуснем резки промени, обещават от енергийния регулатор

19:17 | 17.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на страницата си заявленията на енергийните дружества за промяната в цената от новия регулаторен период (1 юли 2018 година). По закон дружествата трябва да внесат своите искания в регулатора до 31 март, а след обработка на документите и заличаване на конфиденциалната информация заявленията се публикуват на страницата на КЕВР.

Председателят на Комисията Иван Иванов заяви пред депутатите във временната комисия, която анализира сделката за ЧЕЗ България, че на пръв поглед заявленията изглеждат стряскащо. Той обаче гарантира, че няма да има резки изменения на цените за потребителите и бизнеса.

Той обясни още, че някои от дружествата наред с чувствителната търговска информация са заличили и исканото повишаване на цената. От КЕВР обаче публикуват данните в специална таблица.

От информацията е видно искането за по-висока цена на електроенергията на трите електроснабдителни дружества. По отношение на дневната тарифа исканията варират - от 2% за Енерго Про Продажби, 5% за ЧЕЗ Енерго и 6% за EVN Електроразпределение. При нощната тарифа обаче исканията варират в много по-широки граници - от 2% за EVN Електроразпределение, 3% за Енерго Про Продажби и 51% за ЧЕЗ Електро.

Исканията на ЧЕЗ бяха обявени от БСП в края на миналата седмица. Тогава от дружеството обясниха, че продават нощната енергия под себестойност и затова е това искане за повишаване на цената.

От публикуваните от КЕВР заявления е видно още и искането на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) за повишаване на цената за достъп (с 49% до 1,62 лева за мегаватчас) и на пренос на електроенергия (с 36% до 11,05 лева за мегаватчас).

Ценово заявление е внесла и ТЕЦ "Варна". Централата отново става част от енергийната мрежа, след като затвори врати в началото на 2015 година. Тогава причината беше, че не изпълнява екологичните изисквания на ЕС. Новият собственик "Сигда" обаче промени инсталациите и от въглища те вече използват природен газ и компанията има издадено комплексно разрешително за работа от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

В ценовото заявление на варненската централа е записано искане за цена от 195,12 лева за мегаватчас, в това число цена за енергия 142,23 лева за мегават час и за разполагаемост - 25,30 лева за мегаватчас.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още