Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

КЕВР публикува списък с лицензираните търговци на електроенергия

Информацията трябва да подпомогне небитовите клиенти в избора им на доставчик на електроенергия от свободния пазар

КЕВР публикува списък с лицензираните търговци на електроенергия

Снимка: Ройтерс

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) публикува на своята уеб страница Списък на доставчици на електрическа енергия, които притежават издадени от регулатора лицензии за „търговия с електрическа енергия“ като координатори на балансиращи групи.

Целта на предоставените данни е да бъдат облекчени небитовите потребители, присъединени към електроразпределителната мрежа на ниско напрежение, които в момента се снабдяват с електроенергия от регулирания пазар. 

Още по темата

В съответствие с измененията на Закона за енергетиката, от 1 октомври 2020 г. те трябва да излязат на свободния пазар, като изберат доставчик на електрическа енергия.

Публикуваният Списък на лицензираните търговци на електрическа енергия включва информация за наименованието на юридическото лице, данни за контакт с него, уеб сайт, електронна поща, както и пояснителни коментари във връзка със запитвания за оферти.

В определения от Закона за енергетиката срок – 30 септември 2020 г., всеки небитов клиент следва да избере доставчик, с който да сключи договор за доставка на електрическа енергия, въз основа на предоставени оферти и свободно договаряне или при условията и по реда на Закона за обществените поръчки.

При избора на доставчик по свободно договорени цени небитовите клиенти трябва да имат предвид, че избраният от тях доставчик на електрическа енергия е необходимо да бъде и координатор на балансираща група. В тази връзка те следва да се обърнат към фирмите-търговци на електроенергия в публикувания от КЕВР Списък на доставчици, които са координатори на балансиращи групи.

В случай, че до 30 септември небитовите клиенти не са сключили договор с доставчик на електрическа енергия по свободно договорени цени, те могат да останат при досегашния си доставчик, като сключат с него типов договор,  който КЕВР трябва да утвърди в срок до 31 август 2020 г. 

Пълна информация за предстоящите стъпки от процеса на либерализация на електроенергийния пазар, както и информация и указания за сроковете и действията, които небитовите потребители следва да предприемат, е посочена в подробните разяснения, публикувани на страницата на Министерството на енергетиката.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Енергетика
При свито потребление зелената енергия в ЕС изпревари въглищната през 2020 г.