IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кодът за протести заради цените в енергетиката намалява до "жълт"

Законодателните промени, обещани от правителството на бизнеса, са почти готови, обяви Делян Добрев

14:10 | 21.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка:</em> <em>Investor.bg</em></p>

Снимка: Investor.bg

Поведението на участниците на свободния пазар на ток се променя. Това отчетоха работодателските организации и обявиха, че готовността им за протести заради цените в енергетиката е намалена от „оранжева“ на „жълта“.

„Ако преди 2 месеца офертите към малките предприятия например бяха за цени между 90-125 лева за мегаватчас, сега вече са за цени между 83-100 лв. Има и промени в поведението на продавачите на електроенергия – държавните дружества“, отчете Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), след среща в Министерския съвет при премиера Бойко Борисов.

Срещата се провежда две седмици след подобен разговор, в който правителство и бизнес се разбраха за законови промени, с които свободният пазар на електроенергия почти напълно ще бъде либерализиран.

Председателят на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев съобщи, че промените, които се очаква да влязат в сила от юли, са почти готови. Те касаят промяна на около 100 текста и предвиждат на свободния пазар да излязат топлофикациите, когенерациите, заводските централи и производителите на ток от възобновяеми енергийни източници над 5 мегавата.

Така ликвидността на пазара ще се увеличи и ще бъде дадена реална цена на тока за фирмите. По думите на Васил Велев генералното решение ще дойде с приключване на договорите с американските централи, за което бизнесът очаквал „по-енергични усилия“ от ресорното министерство и правителството.

Велев уточни, че готовността на фирмите за протести не е напълно снета, но промените са в правилната посока.

Работодателите обясниха и че преследват прозрачност на пазара чрез въвеждането на европейския регламент, който задължава дружествата да дават информация за сключени сделки на свободния пазар с енергийни продукти на едро.

В резултат на ратифицирането му, което се очаква да стане тази седмица, ще се въведат правила, които ограничават възможностите за злоупотреби.

Още новини можете да прочетете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:59 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още