IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Н. Газдов: Законови промени трябва да улеснят проектите за зелена енергия

Съществува риск за инвеститорите да загубят милиони и години в разработване на проект, който да не може да се присъедини към мрежата, предупреди експертът

22:32 | 04.07.22 г. 1
Н. Газдов: Законови промени трябва да улеснят проектите за зелена енергия

„Вече има разбиране и в обществото, и в управляващите, и в бизнеса, че възобновяемата енергия дава много възможности – тя е най-евтината нова технология, с която може да се произвежда достъпна и предвидима електроенергия на достъпна цена за дълъг период от време", каза Газдов. "Това, което може да се направи, за да подобрим темповете на развитие, е да се опростят процедурите.“

Председателят на АПСТЕ обясни, че едва след като се стигне до подробен устройствен план, което е доста напред в процеса на развитие на един проект, тогава може да се кандидатства за мрежа.

„Това е проблем не само за инвеститорите, но и за мрежовите компании. Както електроразпределителните дружества, така и електроенергийния системен оператор имат нужда от сигурност и предвидимост“, настоява експертът.

Той е на мнение, че регулаторната рамка все още е доста тромава, но не само в България, а и в много други страни. „Има много пречки пред разработката на проекти и за това се изграждат много проекти, инвеститорският интерес е огромен, но се завършват много малко“, подчерта Газдов.

По думите му, България не само е последната страна, която все още не може да разчита на средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, но не може да усвои и средствата, които идват по линия на частните инвеститори, защото разработката на един голям инвестиционен фотоволтаичен проект, отнема над три години, а на вятърен – 5-6-7 и нагоре.

Газдов предупреди, че съществува огромен риск за инвеститорите да загубят милиони и години в разработване на проект, който в последствие да се окаже, че не може да се присъедини към мрежата.

„Нужен е пазарен сигнал, който да даде възможност на инвеститорите да са сигурни, че ще имат достъп до мрежата още в ранна фаза на развитие на един проект и същевременно да даде сигурност на мрежовите компании, че тази лавина от запитвания, които са получили (говори се за над 22 хиляди мегавата), са подкрепени от реални финансови възможности и ще бъдат реализирани“, подчерта председателят на АПСТЕ.

Никола Газдов се надява, че благодарение на технологиите за производство на зелена енергия и съхранението ѝ България може да намали енергийната си зависимост.

„Много добър сигнал е, че в последно време се заговори повече за това и има желание да се модернизира българската икономика с либерализация и привличане на частни капитали. Това е важното в дългосрочен план", коментира той, но съветва в краткосрочен план да се намерят средства и инструменти, за да не се стигне до сътресения в електроенергийния сектор.

Какъв е инвестиционният интерес към ВЕИ сектора в България? Има ли място ядрената енергия в енергийния микс в Европа и в България при зеления преход? Може ли енергийните проекти да се финансират изцяло с частен капитал? 

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
grainis
преди 1 година
Проблемът с Присъединяване към Мрежата не стои при SGBB-Технологията - https://biofuel.alle.bg , тъй като SGBB-Инсталациите са 100% децентрализирани и разположени в двора на консуматора . Ако няма двор, централата се изнася извън населеното място, като за пренос на енергия се ползва или съществуващата електроразпределителна мрежа под наем, или се организира периодична доставка на OFO-Биогориво - https://ofomobile.alle.bg в контейнери, до обекта. https://nula-energia.alle.bg .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още