Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Обсъжда се вариант за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

Ако ценовите нива на емисиите се запазят около 25 евро, това, което ТЕЦ „Марица изток“ 2 трябва да плати, е малко над 466 млн. лв.

Обсъжда се вариант за обединяване на  АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2

Снимка: БТА

Обсъжда се и вариантът за обединяване на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си в парламентарната енергийна комисия в отговор на въпрос на народния представител от ДПС Рамадан Аталай за ТЕЦ "Марица изток" 2 и подготовката за есенно-зимния сезон за всички предприятия, предаде Агенция „Фокус“.

„Въпросът е много актуален и е един от най-важните, пред които е изправена българската енергетика към настоящия момент. Обсъждаме различни варианти. Не изключваме нито един. Темата е пряко свързана с енергийната сигурност на страната, съответно с националната ни сигурност“, каза Петкова.

Според нея ставащото с ТЕЦ „Марица Изток“ 2 се случва с всички въглищни централи в Европа, но проблемът е, че българската електроенергийна система не е подготвена и не би могла да издържи без въглищните си централи. 

Още по темата

„Знам, че този вариант предизвика доста дебати в обществото и то с основание, защото това е непопулярна мярка. Важно е да видим какви са плюсовете и минусите, но преди всичко трябва да се намери краткосрочна мярка, която да даде възможност до края на март 2019 г. да се направи така, че да бъдат закупени емисиите за ТЕЦ „Марица изток“ 2.

Енергийният министър обаче призна, че евентуалното обединение на АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица изток“ 2 би създало повече проблеми, отколкото би дало решения.

Председател на Комисията по енергетика Делян Добрев заяви, цитиран от „Фокус“,  че проблемът на ТЕЦ 2 не е, че регистрира огромни загуби, а че те водят до декапитализация на дружеството. „В един момент ще стигнем до ситуация, в която дружеството е дотолкова декапитализирано, че ако трябва директорът да спази закона, той трябва да го обяви в несъстоятелност“, каза още Делян Добрев. Според Добрев правилното решение е всяка централа да си свие разходите, за да работи на печалба.

По време на заседанието стана ясно още, че ако ценовите нива на емисиите се запазят около 25 евро, това, което ТЕЦ „Марица изток“ 2 трябва да плати, за да купи тези емисии, за да може да работи през следващата година, е малко над 466 млн. лв. Това са разходите, които държавната ТЕЦ трябва да направи, за да купи тези емисии, обясни Петкова. Ако такива емисии не бъдат закупени, съгласно европейските правила и директиви, ТЕЦ-ът няма право да работи или ако работи, трябва да заплаща съответните глоби“, посочи още енергийният министър.  

По статията работиха: Ралица Пейчева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (9)

3
 
1
 
9
Sokratus до: Mavi Goz
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Миша Миша, опят ты. Тебя не сказали, что Сокол не наш человек! Понял? твоя зарплата в рублей нет в лиры
;)
3
 
12
 
8
преди 4 месеца
Хаха... Както винаги групата дежурни кратунковци - стокракуси и глупакуси са нафлякали екскременти от либералната матрица - каманисти, онанисти, соколи, свраки и кво ли не... :lol: Като че ли е 1991 г. и тука е клуб на СДС, а не сайт за хора на бизнеса и никой не знае, че американските ТЕЦ-ове продават тока на 168 лв/МВч. и могат да си купуват не само квоти, ми квотсиискат, а МИ-2 продава на 61-65 лв. и не може да си купува даже квотитребва да мърда... :lol:
2
 
8
 
7
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Но както винаги в такива моменти има един човек, който е много добре подготвен за всоката цена на квотите!
И познахте името му е Сокол (ама на турски). Не случайно ТЕЦ Варна минава на ГАЗ и не случайно ТЕЦ Марица изток 2 се отказа от студеният резерв и не случайно знаем за първи път кой е собственика на такова голямо държавно предприятие! И най-вече не е случайно, че държавата не направи абсолютно нищо за да се справи с проблема, за който всички говореха от години!
;)
2
 
5
 
6
Sokratus до: vzhekoff
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
Жежков, всички ги плащат без иключения! Няма частен, няма държавен.
Проблема е, че държавната ТЕЦ издържа много политици и ако намали производството си няма да има пари за тях! И сега се чудят как да прехвърлят цялата сметка на нас за проспаните години без инвестиции!
0
 
11
 
5
mrynmryn до: vzhekoff
преди 4 месеца
Няма профилна снимка
НякоИ държавни служители, обичат комисионните, а частните дружества следят за тия неща. Няма да е зле, на края на всяко правителство един по-сериозен одит от външна компания във всички държавни предприятия и съответните лица да се държат отговорни.

Още от Енергетика
България е на 7-ма позиция в Европа по дял на зелена енергия в транспорта