Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Петер Баран: Още през 2013 г. CEZ реши да се изтегли от България

Компанията е имала постоянни спорове с институции, призна бившият оперативен директор на чешката компания

Петер Баран: Още през 2013 г. CEZ реши да се изтегли от България

Снимка: Архив Ройтерс

Още през 2013 година, когато заради обвинения за надписани сметки падна правителството на България, CEZ Group е имала намерение да се изтегли от страната и да се насочи към други пазари - Германия и други страни в Западна Европа.Това заяви в ефира на bTV един от бившите оперативни директори на ЧЕЗ България Петер Баран.

Той призна, че компанията е имала много конфликти с правителството и средата. В допълнение пазарът у нас е нестабилен и вероятно това е причината страната да не е апетитна за големите играчи, смята той.

Според него причината другите оферти, които е получила CEZ Group за активите в България, да не бъдат приети, е, че те не са удовлетворили ръководството на компанията.

Още по темата

Баран коментира още, че винаги в периода на своето управление - от 2011 година до 2015 година, е имал спорове с енергийния регулатор за цената на тока, но допълни, че компанията не е работила на загуба.

По отношение на сделката с "Инерком България" Баран смята, че в централата на чешката компания са си свършили професионално работата и беше категоричен, че щом има купувач и осигурено финансиране, продажбата може да се случи. Той не очаква, че институциите могат да спрат процедурата по продажбата на ЧЕЗ България.

Единственият вариант сделката да бъде анулирана е купувачът да се откаже или финансиращите институции да не отпуснат заема.

Собственикът на купувача "Инерком България" Гинка Върбакова увери пред bTV, че има капацитет да управлява работещото предприятие ЧЕЗ България. Купувачът само щял да задава рамката, а за останалото ще разчита на оперативния мениджмънт на компанията.

Тя обясни, че част от нужните средства за сделката ще дойдат от банков заем, срещу който ще бъдат заложени акциите на "Инерком" като собственик на активите на ЧЕЗ България. Разпределителната мрежа обаче по закон няма как да бъде заложена срещу финансиране, припомни тя.

Петер Баран обясни още и че CEZ Group не държавна компания, въпреки че около 70% от капитала е собственост на чешката държава и принципал е министърът на финансите. Баран обаче разказа, че решенията не се взимат от държавните институции, а от мениджмънта на компанията.

Според него няма как държавните органи в Чехия и България да не са знаели за сделката, най-малкото информация за нея е имало по всички медии и в двете страни. 

Всичко по темата четете тук!

По статията работиха: Деляна Петкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (14)

   1| 2    
2
 
2
 
14
Mavi Goz до: Mavi Goz
преди 2 години
".... приказен западноевроатлантически капитализъм... " .... където всеки получава според нуждите си, които са западноевроатлантически, а дава според.... както сам се оценява.... или - колкото повече, толкова повече.... :lol:
1
 
3
 
13
Mavi Goz до: pinoccio
преди 2 години
Опа.... Преди да метеме за днеска, нещо се зачетох и гледам, че съм пропуснал No. 5 от "сигурните неща":
5. Единственият начин да се постигне "социална справедливост" и изобщо - материална, стопанска, духовна и емоционална справедливост, е пълна, безусловна и безвъзвратна национализация на всички активи, създадени с инвестиции на Държавата и Данъкоплатците!
Ама тука нали пишеха само млади, десни, сини, умни, образовани, интелигентни, красиви и евроатлантически ка^питалета, които мразят червеното, ко^мунистите, руснаците, ДС, ДПС, БСП, КГБ, БКП, пак БКП, пак ДС, пак КГБ... нищо, че ги нема от четвърт век, но живеят в сънищата им....където цапат пейзажа и развалят романтиката на красивия, справедлив, човеколюбив, ангелски, небесносин, приказен западноевроатлантически капитализъм... :lol:
0
 
6
 
12
Mavi Goz до: pinoccio
преди 2 години
Има само некои сигурни работи в случая: 1. Никой не може юридически да спре сделката. Може, ама с други лостове, но после кинтите за руските реактори, дето ги платихме като попове, та да си ги държиме "у кашони", ше ни се видят като семки... 2. Гинка е мъпет. 3. Тая сделка не е измътена набързо, тези дни и от обикновени мошеници. 4. ББ е обсебен от големи енергийни планове... ;) :lol:
0
 
8
 
11
Mavi Goz до: pinoccio
преди 2 години
Силно се съмнявам, че некви сръдни и емоции могат да са фактор в решението на компания като ЧЕЗ (бизнесът им е за десетки милиарди, там работат сериозни хора), дали да продава дружествата си някъде. Това си е нормална сделка - изтеглят се от България и Румъния, отиват другаде. Това е ежедневие по света. И нали се сещаш, че те са си гарантирали, че ще си вземат парите - некой е дал на Гинка или Минка едни кинти срещу залог. Гинка има да заложи 100 млн. уевчета, а до 600 - какво? Еми - активи на придобиваното дружество. След година-две (плюс/минус), кредиторът ше стане собственик на енергоразпределителното дружество. Така го отиграха с БТК лани... И тогава ше се разбере кой е новият собственик. Щото и той със сигурност доста е посмятал, преди да се набута - ЧЕЗ има голям кредит, но има и да прибира доста кинти от арбитражи - някъде някой доста е мислил, преди да се направи такава сериозна и най-вече - смрадлива сделка - не са 320 млн., поне още толкова са в сметките на първо четене... Само в овчия фолклор има едновременно хем т^ъпи хора, хем да могат да разиграят такива кинти...
А Гинка ше си земе 2-3 милки за услугата - сега да й с^ере на фасона сичкото ра^я и да я чекнат из медиите, а после ...после ше се заплакне с оригинална, поръчкова френска тоалетна вода... и ше храносмила некъде по островите... И те така... пазар, дагоева... :lol:
1
 
3
 
10
comet до: pinoccio
преди 2 години
Няма профилна снимка
Народната мъдрост е „Здрави са сърните в една гора, само ако в гората има и вълци“ (т.е. вълците прочистват болните и слабите сърни). Но вълците имат само по един корем (природен закон)! Докато човекът измисли как да натрупва неограничено (спря да се съобразява с природните закони). Сърните и вълците не се адаптираха и останаха в резерватите, но кучетата, овцете и кравите приеха да обслужват и да дават вълна и мляко през цялата година та им се разшириха популацията неимоверно (вярно преди по поляните, а днес само сред вентилираните и отоплени помещения на фермите, но такъв е живота). ... Това така до момента в който живият организъм Земя не „се самоудари с някой метеорит“, та да върне шансът и на ония из резерватите (неразбиращите предимствата на Истанбулската конвенция). :)

Още от Енергетика
Започна ли индустрията да прави фотоволтаични паркове за свои нужди?