IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ ще поскъпне с 2,75% от началото на 2018 г.

Заявката на "Булгаргаз" беше за повишение от 2,83% заради по-високите доставни цени и движението на цените на алтернативните горива

16:11 | 28.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цената на природния газ в България ще бъде повишена с 2,75% от 1 януари 2018 година, реши Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) на закрито заседание. Това означава, че няма да има промяна в цената на услугите на топлофикациите до края на отоплителния сезон, нито на електроенергията на регулирания пазар.

Така от 1 януари 2018 година потребителите на "Булгаргаз" ще плащат по 352,65 лева за 1000 куб. метра без акцизи, ДДС и такса за достъп и пренос.

В цената са включени услугите "Обществена доставка", която е в размер на 4,76 лева за 1000 куб. метра, и "Задължения към обществото", която е 1,35 лева за 1000 куб. метра. Така се покриват разходите за съхранение на газ в хранилището "Чирен", поясняват от Комисията.

Решението на КЕВР е във връзка с подаденото заявление от "Булгаргаз" за актуализиране на цената на природния газ за първото тримесечие на годината. Компанията поиска увеличение на цената от 2,83%.

От регулатора уточняват, че са взели предвид записаното в договора за доставка между "Булгаргаз" и "Газпром Експорт", както и отчитайки движението на цените на алтернативните горива на световните пазари, стойността на щатския долар и калоричността на природния газ.

По време на откритото заседание, провело се на 21 декември, от "Булгаргаз" възразиха, че КЕВР неправилно изчислява калоричността на суровината, доставяна от "Газпром". От газовата компания изчислиха, че заради тази грешка ще губят по 4 млн. лева месечно, а загубите ще се трупат и в следващите периоди.

От публикуваното на сайта на КЕВР ценово заявление на "Булгаргаз" е видно, че окачваните доставни цени на "Газпром Експорт" ще бъдат с 4,5% по-високи спрямо усредените цени през последното тримесечие на 2017 година.

В заявлението с мотив търговска тайна са заличени всички подробности по доставката - количества, транзитни такси и т.н., включително и каква е калоричността на природния газ, получаван от Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:27 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още