IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Булгаргаз" промени сметките си и поиска поскъпване на газа от 2018 г. с под 3%

Ако това искане бъде удовлетворено, не би трябвало да има повишение на цената на парното и топлата вода в средата на зимния сезон

12:28 | 08.12.17 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

"Булгаргаз" промени първоначалните си изчисления и внесе окончателно искане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) за промяна на цената на газа от 1 януари 2018 г. Исканият ръст е 2,83% за 1 000 куб. метра.

Така от новата година клиентите на дружеството, ако предложението бъде одобрено от енергийния регулатор, ще плащат по почти 353 лева за 1 000 куб. метра, като в тази цена не влизат таксите за достъп и пренос, акцизи и ДДС.

Преди месец сметките на газовото дружество показаха, че цената на суровината трябва да бъде повишена с 4,85% от началото на следващата година. По този начин ще бъде отразена по-високата доставна цена на газа и по-високият курс на щатския долар.

Официалното искане към енергийния регулатор не е публично придружено с мотиви. Със съобщението си "Булгаргаз" изпълнява своето задължение до 10 число на месеца, предхождащ новото тримесечие, да уведоми енергийния регулатор за очакванията за цената на природния газ в следващите три месеца.

Задължението на КЕВР е да анализира изчисленията и да потърси недовзети или надвзети приходи от предишни периоди, които също оказват влияние върху крайното решение на регулатора за цената на природния газ.

Преди края на месеца КЕВР ще обяви цената на природния газ за първото тримесечие, като решението ще бъде взето след поредица от закрити и едно открито заседание. Обществено обсъждане по тази процедура не е предвидено.

Ако бъде удовлетворено искането на "Булгаргаз", не може да се очаква промяна в цените на парното или топлата вода в средата на зимния сезон. КЕВР може да вземе подобно решение, ако промяната е съществена, а практиката показва, че досега регулаторът е пристъпвал към решение за ръст на цените на топлофикационните услуги при изменение от над 5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още