Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Енергетика

Т. Петкова: Без държавна гаранция за „Белене“ и дългосрочни договори

Изборът за стратегически инвеститор не е предрешен с подписания меморандум от "Росатом", General Electric и Framatome, категоричен е енергийният министър

Т. Петкова: Без държавна гаранция за „Белене“ и дългосрочни договори

Енергийният министър Теменужка Петкова. Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

България няма да предоставя държавна гаранция за проекта, няма да сключва и дългосрочни договори за изкупуване не електроенергия, заяви за пореден път в ефира на БНТ енергийният министър Теменужка Петкова във връзка с проекта АЕЦ "Белене". Тя подчерта, че не е нужно страната ни да информира Европейската комисия (ЕК) за "Белене", тъй като процедурата е старата.

Думите на Петкова са в отговор на твърденията на експерти както у нас, така и в Брюксел, че страната ни не е информирала за стартирането на процедурата по проекта.

"Това, което се оформи като някакъв дебат в общественото пространство, е свързано с това, че този проект на практика не е нов. Решението, с което е спрян строежът на АЕЦ "Белене", е стопирано и статута на проекта е върнат такъв, какъвто е бил преди неговото спиране", обясни енергийният министър.

Петкова припомни, че проектът АЕЦ "Белене" е съобщен от тогавашния инвеститор Национална електрическа компания ЕАД (НЕК) още през февруари 2007 г. и е бил нотифициран и одобрен от ЕК през декември същата година. 

Още по темата

„Договорът за Евратом предвижда, че когато всяка една държава членка ще изгражда определена ядрена мощност, или ще прави промени, е длъжна да нотифицира ЕК. Редът за това как трябва да бъде извършено това известяване и при какви условия, е регламентиран - не по-късно от три месеца преди да започнат първите договори с доставчици“, изтъкна Петкова.

По нейните думи е задължително да се направи допълнителна нотификация за инвестиционния проект.

„В нашия конкретен случай, към настоящия момент, не е налице задължение на България да информира Брюксел, налице е задължение ако процедурата приключи успешно и ако бъде избран друг инвеститор. Той в рамките на този срок, но не по-късно от три месеца, трябва да информира ЕК за промените в инвестиционния проект, каквито неизбежно ще има“, разясни министърът.

Теменужка Петкова бе категорична, че изборът за стратегически инвеститор за строежа на втората ни ядрена централа, не е предрешен с подписания меморандум от трима от ключовите играчи в проекта - "Росатом", General Electric и Framatome.

"Изборът не е предрешен, има си съответните етапи, които ще бъдат извървени. Добре е да не се коментира процедурата, както и меморандума, защото процедурата, трябва а е равна за всички", посъветва тя.

Според нея пандемията е наложила известно забавяне и изоставяне от процедурата по проекта, защото всяка една от компаниите, участващи в конкурса, трябва да изпрати у нас свой представител, който да се запознае с проекта.

"Това чисто физическо присъствие към настоящия момент е невъзможно, имайки предвид ограниченията, свързани с пътуванията заради пандемията", посочи тя.

Петкова изтъкна, че още от самото начало България е заявила, че при евентуално успешно приключване на процедурата, страната ще участва единствено само с апорт на активите, които притежава във връзка с проекта.

"Тоест ние няма да влагаме повече финансов ресурс. Оборудването е наше, българско. 3 млрд. са инвестирани от българските данъкоплатци в този проект. Разполагаме с лицензирана площадка и има съответната инфраструктура", допълни тя.

По статията работиха: Аспарух Илиев, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (12)

   1| 2    
3
 
1
 
12
Hahoto до: zelka007
преди 2 месеца
и тази легенда дето БГ е захранвала с ток всичко около нас , е толкова пробита , че нема повече накъде .
-----------------------------
Кое онова време? През соца имахме енергоемка икономика. Изностът започна след се срути всичко. Има дани в нета търси и ще видиш. Уругвай не е релевантен с България. В България има собствени въглища и термични централи, има изградени и работещи ядрени мощности. В тях данъкоплатците са вложили милиарди. Трябва ли ди ги унищожим, за да бъдем като ... Уругвай... Тава са си твоите фантасмагории, нямам против, но не е нашият път.
1
 
2
 
11
преди 2 месеца
Няма профилна снимка
Ние сме били захранвали с ток всичко около нас???

Таварищи, с ума сошли??

Къса памет, май не помните режима на тока, забраните да се ползват 100 ватови крушки и тн. соц благини, а?
1
 
2
 
10
Sokratus до: Hahoto
преди 2 месеца
Акото, как ще си признаеш, че си член на клубЪт, та той е таен! Само за отбрани хора е! Влиза с тест по смятане и преразказ по теории на конспирациите!
хахахаха
1
 
2
 
9
zelka007 до: Hahoto
преди 2 месеца
какво точно не ти харесва в уругвай ... ?! ти какво искаш две абсолютно еднакви държави ли ... ?! ... нали си наясно че това нема как да се случи . три разлики има

1. наполовина на нас но изработват същия БВП
2. един по-голям язовир имат , другите са съизмерими с нашите
3. не мрънкат , а политиците са изградили консенсус в обществото

има голяма българска диаспора там ... :))) ... те сега го прочетох

България стои по-добре от тях като икономика ... но , те се справят по-добре ... живеят по-добре ... и имат по-зелена енергия ... :)))

Уругвай ... https://oec.world/en/profile/country/ury

България ... https://oec.world/en/profile/country/bgr

и тази легенда дето БГ е захранвала с ток всичко около нас , е толкова пробита , че нема повече накъде . ако се поразтърсиш в мрежата ще намериш инфо за "онова" време , колко е имало инсталирана мощност , кое кога е включвано в мрежата , колко е бил износът , колко вътрешната консумация ... ама това е друга тема ...

друг път ще ти потърся африканска държава ... да се забавляваш и с нея ...
1
 
1
 
8
zelka007 до: Sokratus
преди 2 месеца

Още от Енергетика
Борисов: Строежът на „Балкански поток“ е на финала