IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Т. Петкова: Бизнесът да сезира КЗК, ако има данни за картел при цените на тока

Енергийният министър заяви, че ще бъде обявена процедура, която ще даде възможност на потенциални стратегически инвеститори да участват в проекта АЕЦ "Белене"

10:54 | 19.01.18 г. 1
<p>
	<em><span font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;. Снимка: Архив Ройтерс</span></em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Ако някой разполага с данни, че търговци на електрическа енергия правят картелни споразумения, това е сериозен проблем и призовавам българския бизнес, ако има информация, да сезира компетентния орган – Комисията за защита на конкуренцията. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова в ефира на bTV.

Повод за коментара ѝ са намеренията на бизнеса за протести заради високите цени на тока, както според фирмите става дума за скок на тарифите между 30 и 60%.

„Електрическата енергия е стока като всяка друга и когато се търгува на свободния пазар, нейната цена зависи от търсенето и предлагането”, отбеляза Петкова.

Тя подчерта, че държавата няма как да влияе върху свободния пазар. „Те твърдят, че търговците на електрическа енергия им предлагат договори, които са на по-високи цени от миналогодишните. Държавата не може да се намеси в техните договорни отношения”, каза Петкова.

Относно проекта „Белене“, тя е категорична, че трябва да се чуят всички аргументи. По думите ѝ БАН има готовност да представи доклада за „Белене” в енергийната комисия на парламента. „В момента, в който от страна на парламента се иницира такава среща, от БАН ще бъдат на разположение, от Министерството на енергетиката, от БЕХ също ще бъдем там, ние сме готови за този дебат, той трябва да се проведе, за да може да се вземе най-доброто решение за България”, каза Петкова. 

Тя уточни, че страната ни разполага с площадка за изграждане на атомната електроцентрала, която е лицензирана и на която е изградена неохбодимата инфраструктура. „Сега разполагаме и с оборудване, което платихме и 90% от него е на площадката на „Белене”. Стои въпросът как то да бъде използвано по най-добрия начин”, допълни енергийният министър.

Петкова е категорична, че България не може да си позволи да допусне грешката от предишното оборудване за проекта АЕЦ „Белене”. Тя припомни, че техниката е била платена през 1989 -1990 г. и е престояла близо 20 години на площадката на „Белене”, след което е върната „за жълти стотинки“ обратно в Руската федерация.

„Това, което възнамеряваме да направим, е да бъде обявена процедура, която да даде възможност на потенциални стратегически инвеститори да вземат участие в реализацията на този проект. Това е нашата визия и нашето желание в тази посока.

Трябва да се отделят активите и пасивите за компанията и да се даде старт на публична и прозрачна процедура, която да даде възможност на инвеститори да предлагат условия и ние да изберем това, което е най-добро за България”, каза Петкова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Тава е
преди 6 години
Как тъка безлично техниката се плаща, после се връща, престоява 20 години и безкрай углавни престъпления с доверието и парите на народа! Как тъка обектът/Беляне, Кремиковци, Радомир, Металхим, КТБ.../ го няма, парите ги няма , а и крадецът го няма! Това е възможно само в една робовладелска държава, член на Европа!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още