IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Три компании с инвестиционен интерес към АЕЦ „Белене“, Росатом е желан инвеститор

Ще бъде даден мандат на енергийния министър за провеждането на преговори с потенциални инвеститори

13:14 | 31.05.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Площадката на АЕЦ &quot;Белене&quot;.&nbsp;<em><span style="font-style: normal">Снимка: Архив Ройтерс</span></em></p>

Площадката на АЕЦ "Белене". Снимка: Архив Ройтерс

Засега имаме заявени три инвестиционни намерения за проекта АЕЦ „Белене“ – на китайската компания CNNC, на „Фраматом“ и на руската „Росатом“. Това е достатъчна предпоставка да възложим на министъра на енергетиката да провежда преговори в тази връзка. Това заяви заместник-председателят на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов в интервю за предаването „Преди всички“ по БНР.

На днешното заседание на комисията ще бъде обсъден приетият от Народното събрание доклад за АЕЦ „Белене“. Николов обясни, че с това решение няма да се стартира проектът „Белене“, а ще бъде даден мандат на енергийния министър за провеждането на преговори с потенциални инвеститори за реализиране на проекта. Условията са дадени в доклада и те са да няма държавни гаранции и задължение за изкупуване на ток от „Белене“ от българска компания или от НЕК. Той уточни, че руската страна е желан инвеститор в проекта, тъй като технологията е на „Росатом“. 

По повод вчерашната среща между премиера Бойко Борисов и президента на Русия Владимир Путин и обсъждането на проекта „Турски поток“ Николов коментира: 

„Булгартрансгаз“ изпълнява програмата си по рехабилитация. Ние не правим само реверсивна връзка с Турция, но и увеличаваме капацитета със съвсем нова инфраструктура, която се изгражда в момента и в началото на другата година ще може да бъде използвана. Тази тръба, освен за руски газ, може да бъде използвана и за азербайджански газ. Ако капацитетът, който отива към Турция, бъде намален или спрян, поради факта, че едната тръба ще захранва Истанбул, то в този случай тази тръба може да бъде използвана само че с посока към България“. 

От своя страна енергийният експерт Антон Иванов посочи, че е добре казусът „Белене“ да премине в следващата си фаза, където да се тества дали има сериозен инвестиционен интерес при условията, поставени от държавата. „Единственият начин това да се провери, е да се премине към преговори“, смята той.

Иванов уточни, че даването на мандат за преговори е по-различно от откриване на конкурс за процедура и води до отлагане на обсъждането на въпроса към следващ период.

„Тя предполага даването на ясни условия, които ангажират този, който обявява конкурса, с тях и на базата на резултата от конкурса да се премине на следващата фаза. Но тук, като че ли чуваме нещо друго - ще се проведат първо преговори. Резултатите от тях ще бъдат обобщени в доклад и в зависимост от тях ще се премине към следващата крачка. Тоест тук има една организационна подготовка“.

Антон Иванов подчерта, че НЕК ще се натоварва с допълнителни разходи, докато проектът не бъде отделен и не започне да разполага със собствен бюджет.

Енергийният експерт също коментира вчерашната среща между Борисов и Путин. По думите му е било нужно уточняване на пътя, по който ще премине втората тръба на „Турски поток“, след като акостира на турския бряг.

„Когато минава през България, както сега изглежда, че е уточнено, това означава, че ние ще можем да си натоварим инфраструктурата и може да се даде тласък на идеята за хъб „Балкан“. Но това е твърде начална фаза, за да се каже категорично“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:09 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още