IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Словашката SPP е платила за руски газ в евро, но е открила и сметка в рубли

На практика това означава приемане на схемата за плащане, поискана от Москва

19:19 | 20.05.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Словашката държавна компания за внос на газ SPP е платила за доставките на руски природен газ в евро, но също така е открила и сметка в рубли в "Газпромбанк", предаде Ройтерс. Това на практика означава приемане на схемата за плащане, поискана от Москва, отбелязва информационната агенция.

"Платихме в евро ангажимента си към "Газпром"", каза Ричард Прокипчак, генерален директор на SPP в интервю за словашката обществена телевизия, според която плащането е извършено на 17 май, три дни преди крайния срок.

Заплащането е осъществено в евро, тъй като самата сметка е открита в евро от "Газпром". След това парите бяха изпратени по сметка на руското енергийно дружество и имам потвърждение, че плащането е получено, обясни Прокипчак.

"В ход е парично конвертиране, което ще приключи с предаване на рубли на "Газпром", след което доставките на природен газ продължават", добави той.

Въпреки че Европейската комисия посъветва компаниите да не отварят банкови сметки в рубли в "Газпромбанк", както поиска Кремъл, тя не е посочила в официалното си ръководство по въпроса, че това ще бъде нарушение на санкциите, припомня Ройтерс.

SPP е основният словашки вносител на газ, като подсигурява около 60 процента от вътрешните нужди на страната, а по-голямата част от суровината е с произход от Русия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
ing5rov
преди 1 година
а дано ... може би в някой по-добър живот ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Най-презрените и долни слуги са последни на опашката. Освен, ако съседа по Черния гьол не изгони тукашния дерибей, който пък е отвъд Атлантическото блато.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ing5rov
преди 1 година
значи за едни може , а за нас не ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Кисимов
преди 1 година
Арабела няма да остане без газ, понеже има прелестен *** и приема плащане в рубли от руските тръбопроводчици, те могат на воля да ръгат чушки в боба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още