IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мей: ЕС и Лондон постигнаха значителен прогрес в преговорите за Brexit

Британският премиер приветства решението на съюза да одобри 21-месечния преходен период след излизането на страната от общността

17:52 | 23.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	Тереза Мей по време на днешната среща на върха. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Тереза Мей по време на днешната среща на върха. Снимка: Ройтерс

Британският премиер Тереза Мей заяви, че Великобритания и Европейският съюз са постигнали значителен прогрес в преговорите за Brexit и очаква с нетърпение започването на втория етап от двустранния им диалог, а именно този за бъдещите икономически отношения.

По време на срещата на върха на лидерите от общността в Брюксел Мей също така подкрепи решението на САЩ да изключат ЕС при прилагането на митата върху стоманата и алуминия и заяви, че ще работи съвместно с останалите страни от общността, за да направи това изключение постоянно.

„Постигнахме положителен прогрес по отношение на споразумението за излизане, но също така се надявам на нова динамика в следващия етап от преговорите, за да гарантираме, че работим за развиването на силно бъдещо партньорство в икономиката и сигурността, което според мен е в интерес на Великобритания и ЕС“, заяви тя пред репортери. 

Мей също така приветства решението на европейските лидери да одобрят 21-месечния преходен период, който да помогне на бизнеса да се адаптира след излизането на Великобритания от ЕС, посочва БТА.

Ръководителите на европейсикте държави формално одобриха днес общата си позиция в преговорите за бъдещите търговски отношения с Великобритания след напускането на съюза, съобщи председателят на срещата на върха в Брюксел Доналд Туск. 

„Приветствам факта, че Европейският съвет одобри тази сутрин подробностите за преходния период. Това дава увереност на хората и бизнеса. Дава им яснота за техните бъдещи планове“, посочи Мей. 

Премиерът допълни, че сега започват преговори за търсенето на работещи решения по оставащия най-сложен въпрос – този за Северна Ирландия и за контрола по границата с Република Ирландия.

Според Ройтерс обаче този въпрос може не само да се окаже много труден за решаване, но и да провали всичко друго, постигнато в преговорите досега, защото противоречията по него остават дълбоки. Агенцията цитира ирландския премиер Лио Варадкар, който каза пред репортери в Брюксел, че „нищо не е решено, докато всичко не бъде решено“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:46 | 30.08.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още