IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

246 млн. са икономически активните европейци в ЕС

Най-големият трудов пазар в общността е Германия, показват данни на Евростат по повод 1 май

14:18 | 30.04.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

През 2017 година в Европейският съюз живеят 380,1 млн. души в трудоспособна възраст (15-74 години). От тях 245,7 млн. са икономически активни, съобщават от Евростат в проучване, изготвено по повод 1 май, Световният ден на труда.
От данните е видно, че в България хората в трудоспособна възраст са 5,45 млн. души, а икономически активните са 3,35 млн. души.

Най-големият трудов пазар в ЕС е Германия. В страната живеят 62,05 млн. души на възраст между 15 и 74 години и икономически активните сред тях са 43,1 млн. Във Великобритания също има относително висок дял на работещите спрямо хората в трудоспособна възраст – 33,2 млн. души, при малко над 48 млн. души на възраст 15-74 години.

В Италия хората в трудоспособна възраст са 45,2 млн., но кризата си казва думата и икономически активните са 25,8 млн. души, показват още данните на Евростат. 

Икономическата и финансовата криза стана причина за фалита на много компании особено в южните части на общността. Затова не е особена изненада, че в тези региони хората започват да се осланят на собствената си инициатива. Например в Гърция самоосигуряващите се са 30% от работещите в страната, или над 1,1 млн. души. На обратния полюс е Дания, където делът на предприемачите е едва 8% от всички заети в икономиката на страната.

Данните за България показват, че самонаетите лица са 349 хил.

Заради усложнената ситуация на трудовия пазар в южните държави е по-голям и процентът на работещи на временни трудови договори. В Испания например това са 26,7% от всички заети. В България на временни договори са 4,5% от всички заети. 

Най-голям дял на работещите нощно време има в Хърватия и Полша – над 15% от всички заети в страната. В Италия този процент е едва 3 на сто. Нощният труд не е широко застъпен и в Литва, както и в най-голямата европейска икономика Германия, където по около 5% от всички заети полагат труд нощно време.

В България 9,1% от работещите се трудят нощно време. Този дял остава относително постоянен в последните години.
Евростат дава и интересни данни относно продължителността на работната седмица. От тях става ясно, че най-голям процент от работещите във Великобритания имат 49-часова (или повече) работна седмица – 12,3% от всички заети в страната. На второ място с 10,6% от всички работещи се нарежда Кипър.

България е на дъното по отношение на дял на заетите, които имат по-дълго работно време. От данните на Евростат е видно, че 0,7% от всички заети имат над 49-часова работна седмица. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:23 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още