IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Alpha Bank продаде пакет лоши кредити за 10,8 млрд. евро

С продажбата необслужваните кредити на гръцката банка намаляват до 24% от общите

20:14 | 22.02.21 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Alpha Bank успя да продаде пакет от лоши кредити за 10,8 млрд. евро на американския фонд Davidson Kempner, съобщиха от гръцката банка. Продажбата на пакета, наречен "Галакси", е втората по големина секюризация на необслужвани активи в Европа.

С продажбата делът на лошите кредити в Alpha Bank ще намалее до 24% от общия брой кредити, спрямо 43% през септември 2020 година.

Като част от сделката гръцката банка ще продаде и 80% от кредитното си звено Cepal Holdings, посочват още от банката. Институцията ще остане миноритарен собственик в компанията с дял от 20%.

Финансов съветник на Alpha Bank в тази сделка е Deutsche Bank. Очаква се споразумението да бъде финализирано през второто тримесечие на годината, след като получи одобрението на регулаторите.

Alpha Bank е една от водещите банки в Гърция. Институцията оперираше и на българския пазар, но се изтегли през 2015 година, продавайки активите си на Пощенска банка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:18 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още