IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анкара и Вашингтон с реципрочни предупреждения за опасни пътувания

До ситуацията се стигна, след като САЩ предупредиха американците да е пътуват в Турция заради тероризъм и неправомерни задържания

15:37 | 12.01.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Анкара и Вашингтон отново покачиха напрежението помежду си, след като САЩ издадоха предупреждение за пътуване на американски граждани на територията на Турция заради „тероризъм и произволни задържания“. В отговор турските власти публикуваха реципрочна мярка, посочвайки като причина на свой ред „увеличен брой терористични заговори и случаи на насилие“, съобщава турският вестник Hurriyet Daily News.

Това не е първият път, в който двете държави прибягват до подобни действия. По-рано миналата година Вашингтон спря издаването на неимигрантски визи в Турция, след като властите в страната арестуваха служител на американското посолство по обвинения за връзки с мрежата от последователи на проповедника Фетхуллах Гюлен. Американските действия отново бяха последвани от сходна забрана от страна на Анкара, което стана причина за конфликт между съюзниците в НАТО. 

След издаването на американското предупреждение за пътуване турските власти привикаха американския шарже д'афер Филип Коснет, за да изразят недоволството си от това, че страната е в един списък с държави като Судан, Пакистан и Гватемала заради „повишен риск за сигурността“.

За Коснет това е вторият път в рамките на 24 часа, когато е привикван от турските власти. Първият път Анкара изрази пред него несъгласието си с продължаващата подкрепа на Вашингтон за сирийските кюрди.

Съобщението, публикувано на сайта на Държавния департамент, представлява списък с държави, сортирани в четири категории в зависимост от риска, който представляват за американските граждани. Турция се намира в третата група, където са още Пакистан, Судан, Венецуела, Гватемала и Русия.

Освен заради риска от тероризъм, Вашингтон посочва като причина за препоръката и продължаващите арести в Турция, които започнаха след опита за преврат в страната през 2016 г. оттогава насам са арестувани десетки хиляди души, включително и чуждестранни граждани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още