IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барозу: До есента ЕК може да излезе с ключови предложения за банков съюз

На срещата на ЕС в края на юни ще бъдат изложени идеите за по-голяма фискална и банкова интеграция, заяви председателят на Европейския съвет Ромпой

13:26 | 13.06.12 г.
Автор - снимка
Редактор
Барозу: До есента ЕК може да излезе с ключови предложения за банков съюз

До есента може да бъдат представени нови предложения за по-интегриран надзор върху европейските банки и за общи за региона гаранции за банковите депозити, заяви председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, цитиран от MarketWatch.

Според Барозу е „задължително“ еврозоната да задълбочи икономическата си интеграция. Той обаче предупреди, че това не трябва да води до разрушаване на общия пазар на стоки и услуги на ЕС и до постоянно разделение между 27-те държави-членки на съюза.

„До есента комисията може да бъде готова с ключови предложения за въвеждане на по-интегриран надзор върху банките и за общи гаранции за депозитите“, каза Барозу в реч пред Европейския парламент във френския град Страсбург.

Идеята за по-тесни връзки между банките набра скорост през този месец, след като президентът на Европейската централна банка Марио Драги повдигна въпроса пред ЕП.

Днес Барозу изтъкна, че е „важно да се действа ... с всички държави-членки“, и призна, че по-дълбоката фискална и банкова интеграция вероятно ще изисква промяна в базисните договори на ЕС.

По отношение на нарастващите опасения във Великобритания относно по-обширен банков съюз в еврозоната обаче той отбеляза, че правата за отказ от общите договорености, които имат Великобритания и други държави, „трябва да бъдат взети предвид“.

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой ще представи доклад на срещата на високо равнище на лидерите на страните от ЕС в края на юни, в който ще бъдат изложени идеите за по-голяма фискална и банкова интеграция.

Барозу каза също, че очаква страните от групата на индустриалните и развиващите се държави - Г-20, най-вероятно да се фокусират върху Европа като източник на световните проблеми, включително на техните собствени, по време на срещата, която ще се проведе през следващата седмица.

„Винаги е по-лесно да се говори за проблемите на останалите и да се отвлича вниманието от своите собствени. Но в крайна сметка пред всички нас стоят предизвикателства“, смята председателят на ЕК.

Той призова страните-членки на ЕС да не използват преговорите за следващия бюджетен период между 2014 и 2020 г. като опит да унищожат финансирането от страна на съюза.

По думите му разходите на ЕС играят основна роля в стимулирането на дългосрочните инвестиции в определени държави от ЕС и биха могли да се окажат ключови за подкрепата на растежа в регионите.

Усилията да бъдат зачеркнати 100 млрд. евро от бюджета на ЕС за посочения период биха могли да се окажат „голяма грешка“, твърди Барозу.

Споразумението за следващия програмен период трябва да бъде постигнато до края на тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още