IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Изправени сме пред най-голямата енергийна криза в Германия

В рамките на месеци или няколко години гарантираме, че ще преодолеем зависимостта от Русия, казва Роберт Хабек

15:27 | 28.07.22 г. 6
Автор - снимка
Създател
<p>
	&nbsp;Германският икономически министър Роберт Хабек. <em>Снимка: EPA/CLEMENS BILAN</em></p>

 Германският икономически министър Роберт Хабек. Снимка: EPA/CLEMENS BILAN

Германия е изправена пред „най-голямата енергийна криза“, обяви министърът на икономиката на страната Роберт Хабек, цитиран от DPA.

Причината е политически замислената и икономически създадена зависимост от руския газ, заяви Хабек в четвъртък след посещение на енергийния парк Бад Лаухщад в Саксония-Анхалт. „Ще се откъснем от тази зависимост за нула време“, уверен е обаче той.

През тази седмица Русия допълнително ограничи доставките чрез газопровода „Северен поток". Хабек заяви, че са били необходими десетилетия, за да се стигне до тази зависимост на Германия.

„В рамките на месеци или няколко години ние гарантираме, че ще преодолеем тази зависимост“, обяви още той. Така например според него „много динамично“ е търсенето на водород, на научни изследвания в областта на водорода и на разширяването на използването на възобновяеми енергийни източници за производство на водород. „Това е бъдещето“, обяви Хабек. Първо обаче трябва да се преживеят тази и следващата зима, поясни още министърът.

До петък Хабек е на двудневно пътуване в Саксония-Анхалт, Бавария и Тюрингия. На дневен ред са посещения предимно във фирми. В четвъртък вечерта министърът ще отговаря на въпроси на граждани по време на публична беседа в Байройт.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 1 година
Спокойно другари , криза ще има . Колко дълбока - ще видим . После пазара ще си каже думата и Германците и ние ще се оправим . Не ние за сефте . И си отбележете , че желаещи да продават на голям и платежоспособен пазар винаги има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Да де. А пък аз ще те преведа на руски: Я не я и хата не моя, моя хата с краю.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 2
Petar2015
преди 1 година
Парафразирам: "Създадохме си най-голямата енергийна криза в Германия. Аз не съм виновен. Такава ни е стратегията. Вие ще платите цената. Приятен ден".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
Борката
преди 1 година
Toя си няма идея пред какво са изправени. При положение, че тоя филм вече са го гледали. С обилната тор, върху която е избуял нацизма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Да добавя за Хабек, ако чете Investor-a, да бърза. Джапанките вече сключват договори с Гленкор за над 370 долара за тон въглища, а казваха, че на въглените им са преброени дните, сигурно 5-6 стотин хиляди дена :)https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Japan-Signs-Its-Most-Expensive-Coal-Supply-Deal-Ever.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Zlato
преди 1 година
Ще преодолеете зависимостта си като почнете да горите дърва и въглища. Това е ясно. Кажи как върви зелената сделка?Голям хоризонт си е определил за преодоляване на зависимостите: от няколко месеца до няколко години. Има няма от 100-200 месеца до 100-200 години.Браво на Хабек. Само да не свърши изкормен някъде, че и такива случаи има в далечната западна история :) Ама е прав, че трябва да се оцелее в краткосрочен план. В дългосрочен всички ще се вмиришем откъм главата :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още