IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: Русия остава труден партньор на Европа

Според германския външен министър изборите в Русия не са били „справедливо политическо съревнование“

22:27 | 19.03.18 г.
<p>
	Германският външен министър Хайко Маас. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Германският външен министър Хайко Маас. Снимка: Ройтерс

Русия ще продължи да бъде труден партньор. Това заяви германският министър на външните работи Хайко Маас, след като стана ясно, че Владимир Путин е преизбран за четвърти мандат като президент, съобщава агенция Ройтерс.

Въпреки това по думите му Европейският съюз трябва да може да продължи диалога с Москва, независимо от множеството спорни въпроси помежду им.

„Резултатите от изборите в Русия не бяха изненадващи за нас, както и обстоятелствата около вота. Не можем да говорим за справедливо политическо съревнование“ в смисъла, в който го разбираме, посочи още министърът, цитиран от Ройтерс. 

„Русия ще остане труден партньор. Но Русия също така е необходима за намирането на решения за големите международни конфликти и по тази причина искаме да запазим диалога“, допълни Маас при пристигането си на редовната среща на европейските външни министри.

На фона на критичното изказване от Берлин след вота, властите във Франция – традиционен германски съюзник, изразиха по-умерена позиция.

В съобщение от Елисейския дворец посочват, че президентът Еманюел Макрон е провел телефонен разговор с Владимир Путин, в който го е поздравил за победата и е пожелал успех на него и народа му в усилията за модернизиране на страната.

„Френският президент изказа на Русия и руския народ пожеланията си за успех с модернизирането на страната на политическия, демократичния, икономическия и социалния фронт“, заявиха от Елисейския дворец, цитирани от Ройтерс.

В същото телефонно обаждане Макрон е изказал и притесненията си във връзка с конфликта в Сирия, призовавайки властите в Москва да положат всички възможни усилия за край на сраженията и ограничаване на цивилните жертви.

Френският държавен глава също така е призовал Москва за повече яснота около ролята на страната в атаката с нервнопаралитичен газ във Великобритания.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:32 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 10
Sakamano
преди 6 години
След втория мандат вече нито един държавен глава не е "свободно избран" от народа. Канцлерът не е на същата длъжност, тъй че стига нелепи сравнения. Що се отнася до Русия, единственият път когато от изборите е зависело нещо беше Елцин срещу Зюганов. Във всички останали случаи резултатът беше предварително известен. Държавният глава (освен ако не допусне някакъв велик гаф) управлява докато не умре, или не реши да се оттегли, преди което сам си определя наследник.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 4
majnata
преди 6 години
Подвивайте опашки и млъквайте !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още