Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Безработицата в България остава на рекордно ниски нива

В ЕС тя остава без промяна, но в еврозоната безработицата продължава леко да се понижава

Безработицата в България остава на рекордно ниски нива

Снимка: Архив Ройтерс

Безработицата в България остава на рекордно ниско ниво и през август на месечна база – 5,2%, сочат последните сезонно изгладени данни на Евростат, публикувани в понеделник. Това е най-ниското равнище на безработица от края на 2008 г.

На годишна база понижението остава по-голямо, като през август 2017 г. безработицата е бяла с цял процентен пункт по висока. Безработните у нас през осмия месец на годината са били общо 173 хил. души, или с 34 хил. по-малко в сравнение с август 2017 г.

Нивото на младежка безработица в страната също продължава да се понижава, достигайки 13,8%. За сравнение, това е с 0,8 пр.п. по-малко от данните за юли. На годишна база обаче се забелязва леко увеличение – от 0,2 пр.п. Общо 20 хил. младежи на възраст до 25 години са били без работа през осмия месец на годината.

Безработицата в Европейския съюз (ЕС) като цяло остава без промяна през август на месечна база на ниво от 6,8%. На годишна база обаче се отчита понижение спрямо 7,5% през август 2017 г., което е разлика от 1,3 пр.п. Това най-ниското ниво на безработицата от април 2008 г. Безработните в региона през осмия месец на годината са били общо 16,657 млн. души.

Що се отнася до еврозоната, безработицата там леко спада през август спрямо юли 2018 г. до равнище от 8,1%. На годишна база и тук се вижда по-сериозно намаление – от 0,9 пр.п. Така нивото на безработица в еврозоната достига най-ниското си ниво от ноември 2008 г. Безработните в региона през август са били общо 13,22 млн. души.

Сред страните членки на ЕС най-ниски нива на безработица през август 2018 г. са били отчетени в Чехия (2,5%), Германия и Полша (по 3,4%). Най-високи равнища на безработица пък се наблюдават в Гърция (19,1% за юни) и Испания (15,2%).

На годишна база нивото на безработица през осмия месец на годината е спаднало във всички страни членки. Най-големите понижения се отчитат в Кипър (от 10,5% до 7,5%), Хърватска (от 10,9% до 8,5%), Гърция (от 21,3% до 19,1% за юни) и Португалия (от 8,8% до 6,8%).

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (15)

   1| 2    
1
 
2
 
15
преди 7 месеца
Каква безработица е майка ви мокра , България е в дефицит на работна сила хаха безработица, добре че има къде да идат хората да се изхранват и живеят нормално иначе щеше да е 40% безработицата нещастнициии
0
 
0
 
14
преди 7 месеца
Давайте господа повече производство на оръжия-работни места! Арабексите плащат с петрол, ФЕД печата долари и мачкате Русия да дава ресурси срещу заплахи! Некадърници алчни, затворете се в собствените си имоти-затвори и не пречете на хората да бъдат Човеци!
1
 
0
 
13
преди 7 месеца
Графики,статистики-стъкмистики, голословни твърдения.... , за какво служат?! Практически на Народа се гледа кат на стадо овце, което върви на там, на където го подгонят или го подведе ВАКЛИЯТ ОВЕН. Натискът върху тези , които са професионалисти и дават реални продукти , е огромен! Реалната безработица е над 25%, просо защото няма стопански живот, а някакво диво робство в съвременен Холивудски стил!
0
 
17
 
12
michaelis12 до: nkavrakov1982
преди 7 месеца
питай тая дет е преписала статията колко и дават ..... :)) ако е повече от 800 осемстин леа ше го удара о юасата ..... и питай Тошковата оше или оня Бойчото дори и 1500 стин да му дават на него, дали мое си купи апартаменче на кредит у Сф или Врн с тиквесторската им заплатка, дет само тръбят че имотния пазар не спирал да лети .... с кредити на лихви да си ибе .... Питай питай те не са безработни .... :))
3
 
22
 
11
преди 7 месеца
Стига с тази безработица.
Пълни глупости. Коментирайте НЕТНИ заплати, и факта че масово работодателите крият данъци и осигуряват на ниски заплати, плащат на черно и нарушават правата на работниците. Липсата на действащи синдикати които бързо и ефективно да защитават работещите. Това са важните неща, а не факта че в България масово хората са "работещи бедни".

Още от Европа
Кадър на деня за 20 май