IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Близо 100 компании са се преместили от Великобритания в Холандия преди Brexit

Компаниите, които се местят, работят в сектора на финансите, информационните технологии, медиите, рекламата, природните науки и здравеопазването

16:04 | 26.08.19 г.
<p>
	Амстердам, Холандия. <em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Амстердам, Холандия. Снимка: Архив Ройтерс

Около 100 компании са се преместили от Великобритания в Холандия или са открили офиси там, за да бъдат в Европейския съюз, тъй като Великобритания напуска евросъюза, съобщи датска правителствена агенция, цитирана от Ройтерс и БТА.

Още 325 компании се притесняват, че ще изгубят достъпа си до европейския пазар и обмислят да се преместят, уточни Холандската агенция за чуждестранни инвестиции.

Нарастващата несигурност във Великобритания и все по-ясно очертаващата се възможност за липса на споразумение предизвикват големи икономически притеснения за тези компании, каза Йерун Нейланд от агенцията.

"По тази причина все повече компании се насочват към Холандия като потенциална нова база на европейския пазар", допълни той.

Компаниите, които се местят, работят в сектора на финансите, информационните технологии, медиите, рекламата, природните науки и здравеопазването, посочва агенцията.

Холандия се конкурира с Германия, Франция, Белгия и Ирландия за привличането на компаниите, напускащи Великобритания.

Премиерът Борис Джонсън, който пое поста миналия месец, обеща да изведе Великобритания от ЕС в края на октомври с или без споразумение. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:32 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още