IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бордът на МВФ отложи решението за бъдещето на Кристалина Георгиева

Членовете на борда обещаха решение много скоро, докато европейските страни изразиха подкрепата си за управляващия директор на МВФ

10:58 | 09.10.21 г. 1
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.&nbsp;<em>Снимка: Jason Alden/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Изпълнителният борд на Международния валутен фонд (МВФ) съобщи, че се нуждае от още информация преди да вземе решение за бъдещето на Кристалина Георгиева начело на институцията, предава Financial Times. Това се случи след като в петък членовете на борда не успяха да постигнат споразумение след продължителни разговори относно твърдения, поставящи под съмнение етиката ѝ на предишна нейна позиция в Световната банка.

В публикувано късно в петък комюнике говорител на МВФ съобщи, че бордът е постигнал напредък в „цялостния, обективен и навременен преглед“ на ситуацията, но все още не е приключил разследването.

„Макар че бордът постигна значителен напредък в оценката си, той се договори на днешната среща да поиска повече изясняващи подробности с оглед много скорошното приключване на обсъжданията по въпроса“, каза говорителят.

Безрезултатната среща се проведе само няколко часа след като Германия, Великобритания и Италия обявиха, че ще се присъединят към Франция в подкрепата си за ръководителката на МВФ, съобщиха официални представители. Но САЩ, които са най-големият акционер във фонда, все още не са обявили позицията си.

Американското финансово министерство отказа коментар в петък, след като бордът на МВФ отложи заседанието си. По-рано тази седмица министерството подчерта необходимостта от „цялостно и справедливо отчитане на всички факти“.

Бордът на МВФ се надяваше да постигне решение тази седмица преди ежегодните си заседания във Вашингтон със Световната банка, които започват в понеделник. Много хора предупреждават, че неразрешената ситуация може да помрачи ключовите събития, на които Георгиева се очаква да ръководи няколко сесии.

„Отговорих на всички въпроси, които ми бяха зададени, и оставам на разположение на борда до завършването на обсъжданията възможно най-скоро, така че всички да можем да се съсредоточим върху важните решения, които интересуват нашите членове на годишното заседание“, каза Георгиева в комюнике в петък след края на заседанието.

Тя е обвинена, че е манипулирала данни в полза на Китай в изданието за 2018 г. във внимателно следения доклад на Световната банка „Да правиш бизнес“, докато беше главен изпълнителен директор на банката. Георгиева напусна позицията, за да поеме ръководството на МВФ през октомври 2019 г. Тя отрича да е извършвала нередности.

Европейските лидери обикновено ръководят процеса по избор на ръководител на МВФ, което според бивш високопоставен представител на фонда обяснява до голяма степен подкрепата им за Георгиева въпреки противоречията.

„Това е огромно количество яйца в лицето на европейците. Всички ще си кажат: Защо трябва да запазват тази огромна привилегия, с която разполагат, да избират управляващия директор“, казва представителят.

„Европейците знаят, че ако Георгиева падне, ще има призиви за отваряне на този процес“, допълва той.

Позицията на Георгиева беше усложнена още повече в петък, след като Bloomberg съобщи, че тя е смекчила критиките към екологичните политики на Бразилия в годишен доклад на МВФ за страната през юли. Според съобщението Георгиева се съгласила да промени доклада след среща с представителя на Бразилия в борда на МВФ Афонсо Бевилаква.

Бевилаква е и ръководител на проверката на етичния комитет на твърденията срещу Георгиева, съобщава служител на МВФ, запознат с процеса.

„Целта на борда и на всички нас е да осигурим ясен път напред за тази институция“, коментира Джефри Окамото, първи заместник-управляващ директор на МВФ на среща със служители на фонда в сряда.

„Ще трябва да предприемем стъпки, за да възстановим на нашия неутралитет и почтеност в очите на обществеността и потенциално в очите на някои акционери“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:26 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 1
ПИЧ
преди 2 години
Кой го спретна този сценарии, да му изсъхнат ръчичките. Някои от Щатските шимпанзета, какво ли викат каква е тази от България, ще ми става директор на МВФ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още