IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания

За него са гласували 66,4 на сто от членовете на торите

14:16 | 23.07.19 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Борис Джонсън ще бъде следващият премиер на Великобритания

Борис Джонсън ще бъде новият премиер на Великобритания, след като бе избран за лидер на Консервативната партия.

Той бе избран от 92 хил. членове от общо 160 хил. тори, които имаха право да гласуват за нов лидер на партията и за премиер. Така за него са гласували 66,4 на сто от консерваторите, докато за претендента му Джеръми Хънт са дали гласа си 33,6 на сто. 

В изборите участие са взели 87,4 от членовете на торите. 

„Не познавам нито един партиен лидер, който да се е изправял пред такова голямо предизвикателство", заяви Джонсън, след като излезе на сцената на Queen Elizabeth II Centre в Лондон, където торите обявиха резултатите от вота. След това той изброи своите цели накратко – да осъществи Brexit и да победи Джеръми Корбин.

След шестседмичното състезание за лидерството, което той поведе от самото начало, Джонсън победи своя съперник - външния министър Джереми Хънт.

Резултатът бележи края на ожесточената битка за най-престижния пост в британската политика и началото на това, което заплашва да бъде брутална нова фаза в гражданската война в правителството – в рамките на процеса по Brexit, коментира Bloomberg.

Новият министър-председател ще има само 100 дни, за да договори ново споразумение за развода с Европейския съюз, преди Великобритания да напусне блока в края на октомври.

Той трябва да направи това въпреки опозицията от страна на ЕС и нарастващия бунт от страна на колегите си, включително група от министри, напускащи правителството, защото не могат да работят за него.

Бунтовниците в партията, която Джонсън сега ръководи официално, обещават да се борят срещу неговата политика за излизане от ЕС със или без сделка - до твърдия краен срок от 31 октомври. Ситуацията му се утежнява от липсата на абсолютно мнозинство в парламента, докато Демократичната юнионистка партия, малката северно-ирландска група, която подкрепя консерваторите, възнамерява да предоговори условията за своята постоянна подкрепа.

Но дори с тяхна подкрепа, мнозинството на Джонсън е опасно нищожно след редица провали и поражения. Някои от консерваторите смятат, че предсрочните избори са неизбежни, а екипът на Джонсън проигра своите опции през есента.

Смятате ли, че с Джонсън като британски премиер ще се стигне до твърд Brexit

Да, това е една от целите му!
Не, това бе само предизборен трик!
Нямам мнение
Общо 565 гласа

Победата е личен триумф за Джонсън, който напусна престижната позиция на външен министър преди година и беше отхвърлен от много свои колеги, включително някои от неговите бивши поддръжници, като провален политик, чието време е отминало.

Джонсън се опита да се кандидатира за премиерския пост през 2016 г., когато Дейвид Камерън подаде оставка, след като загуби референдума за оставане в ЕС. Но младата му кандидатура за лидерство се провали, преди да стартира официално, след като приятелят му Майкъл Гоув напусна като шеф на кампанията и реши да се кандидатира като опонент, защото не вярваше, че Джонсън ще спечели поста.

Бившият външен министър получи втори шанс, когато Мей най-накрая призна загубата си в опита си да осъществи Brexit и подаде оставка. Споразумението за Brexit, за което тя похаби две години в преговори с ЕС, беше отхвърлено три пъти в парламента и Джонсън трябва сега да намери начин да не се провали там, където и Мей не успя. Той обяви, че споразумението за Brexit е „мъртво“ и обеща да осигури по-добри условия за развод до 31 октомври, когато Великобритания ще напусне блока.

Основната цел на Джонсън е да премахне така наречения предпазен механизъм за ирландската граница - протокол, предназначен да гарантира, че никога няма да има твърда граница с контролно-пропускателни пунктове и охрана между Ирландия и Великобритания.

ЕС категорично отхвърли това, като заяви, че всяка сделка за излизане трябва да включва предпазния механизъм. 

Джонсън обаче обеща да ускори подготовката за Brexit без сделка, за да гарантира, че неизбежните икономически щети и смущения в търговията ще бъдат сведени до минимум, доколкото е възможно. Тази увеличаваща се перспектива за твърд Brexit оказа натиск над паунда през последните седмици. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:16 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

9
rate up comment 9 rate down comment 1
Grosss
преди 4 години
Този русоляв тарикат с визия на алкохолик не буди доверие и лирата щепада.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 17 rate down comment 1
dakl
преди 4 години
сега ще бъде интересно да се проследи дали ще се сбъдне прогнозата на бившия английски премиер Браун, че този избор ще бъде последният премиер на Великобритания???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 1
hazard
преди 4 години
Няма лошо, сега паунда ще пада май още, без да има валутна война.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
Whitestar
преди 4 години
В тази тънка игра дипломацията Мей бе като слон в стъкларски магазин. Респективна на постовете и ценза е и отговорността във висшата политика и това и излезе солено! В бъдеще ще станем свидетели ще продължи ли безцеремонното поведение на хулигани в английски стил, на гърба на редовия европеец, или ще започнат да се прилагат закони и принципи, подбудени от чувството за отговорност пред народа! Ще видим и дали ще успее Кралството да се превърне в ловък играч, в глобалната политика, съчетавайки особеностите на Стария континент и високия стил на игра от световно ниво. Но това ще покаже бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 33 rate down comment 4
khao
преди 4 години
плаячо след *** се изкачват на важните позиции в световната политика... не ни чака нищо добро в следващите десетина години, че може и повече ... то вече няма и къде да емигрираш !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 33
studioaa
преди 4 години
Давай Борко, мачкай еврофилистиците. Долу обединена Европа, долу европейския съюз и евроинтеграцията...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
*** = м е л е з
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 10
ABBA
преди 4 години
Що досега имаа неграмотници.Военния пък им министър бил натирен от фирма за продажба на... камини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 13
ABBA
преди 4 години
Мани, мани, тоя има руски корени и е бил доказан русофил.Сега трябва да го играе 1-ви русофоб.Но е западняк, кое ще рече: 'ъ пиис оф кейк!Барем с'я ингилизите ще имат премиер както в доброто старо време, завършил Оксфорд."Той не е нашенец. Нашите хора са едри и кротки като биволи, а то е дребно човече, нищо и никакво наглед. Дядо му, Генко Загорецът, едно време, хе, преди бозгунлука още, дошъл от Зелено дърво аргатин в село, оженил се за баба Неда от Тамашовците и полека-лека напълнили цяла махала със синове, дъщери и внуци. И нали кръвта им е загорска, повечето от синовете му пак загорки си взеха. Щом през май дойдат етърките да берат гюл по нас, току-виж, дядо Генко пак си взел снаха. Само бащата на Съби се ожени за нашенка, та той е ***. А пък ти знаеш смеси ли се загорска кръв с тракийска, или голям човек излиза, или голямо магаре. В Лъжлив Събя се събрали пък и двете."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още