IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Brexit мести ключов бизнес на Deutsche Bank от Лондон във Франкфурт

Преди две години евро клирингът притичаше основно в британската столица

19:53 | 30.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-големият германски заемодател Deutsche Bank обяви, че мести „голяма част“ от клиринга на търговията с деноминирани в евро деривати от Лондон във Франкфурт, пише CNN, цитирана от Bloomberg TV Bulgaria.

Банката отказва да посочи колко точно голяма част от дейността се премества, но обяви, че по-голямата част от нея вече ще протича във Франкфурт.

„Очакваме и останалите банки да ни последват“, каза Франк Хартман, говорителят на Deutsche Bank. Пръв Financial Times писа за предстоящото преместване.

Лондон дълго беше основно място за сделките между купувачи и продавачи на финансови продукти, сключвани в евро, известни още като „евро клиринг“. Обемите им бяха наистина огромни: около 1,5 трилиона долара се търгуваха на ден, т.е. около 75% от общия брой на всички такива трансакции.

Големи клиринг къщи са построени в Лондон, за да се улесни търговията с тези продукти. Най-голямата от тях е London Clearing House, която е контролирана от лондонската стокова борса – London Stock Exchange Group.

Въпреки че броят на хората, наети пряко от четирите такива къщи, които обработват по-голямата част от трансакциите, наброява само стотици, поддържащата финансова екосистема е масивна. Ако банките преместят евро клиринг дейността от Лондон или Европейският съюз (ЕС) ги накара да го направят след Brexit, загубата на мащаба ще доведе до по-малко ефективност на екосистемата.

Европейската централна банка дълго настояваше евро клирингът да бъде позициониран в някоя от 19-те държави, които използват валутата. Великобритания не стана членка на еврозоната, оставайки вярна на паунда като своя валута.

Brexit води до риск за Лондон да отстъпи мястото си на Париж и Франкфурт и съответно именно тези градове да привлекат нови клиенти.

Самата London Stock Exchange публикува свой доклад през 2016 г., в който твърди,  че близо 83 хил. работни места във Великобритания ще се загубят, ако евро клиринг активността се премести в някоя от страните членки на еврозоната. Финансовият и свързаните сектори генерират около 12% от британския БВП.

Хартман твърди, че промяната няма да се отрази на никоя от работните позиции в Deutsche Bank.

“Това е тотално дигитализирана дейност. Буквално говорим за същия човек от Лондон, който натиска различен бутон”, добавя още той.

Deutsche Bank има 98 хил. служители по целия свят, включително 7 хил. във Великобритания и 30 хил. в Германия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:51 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още