IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Черният списък на ЕС на данъчните убежища ще включва 25 държави

Най-малко четири от тях обаче - Панама, Самоа, Гуам и Маршаловите острови, вероятно ще бъдат премахнати, след като направиха някои обещания за реформи

17:24 | 04.12.17 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay.com</em></p>

Снимка: Pixabay.com

Над 20 страни вероятно ще влязат в черния списък на Европейския съюз (ЕС) на данъчните убежища, съобщава FT.

Черновата на списъка, съставена от работна група на Съвета на ЕС, която се състои от данъчни експерти от всяка държава членка, включва 25 държави. Най-малко четири от тях обаче - Панама, Самоа, Гуам и Маршаловите острови, вероятно ще бъдат извадени от списъка, след като направиха някои обещания за промени, допълва изданието.

Други също могат да ги последват, тъй като групата взема предвид всякакви други обещания, получени до понеделник (4 декември) вечерта. Страните, засегнати от големите урагани през лятото в Атлантическия океан и Карибите, имат краен срок да отговорят до февруари.

Брюксел има желание да гарантира, че националните политически интереси няма да повлияят на финансовите министри на ЕС, когато ще финализират списъка във вторник, 5 декември.

Държавите членки на ЕС трябва също така да решат кога списъкът ще бъде актуализиран, как ще се проследява напредъкът по обещаните реформи и какви санкции ще бъдат наложени на страните в списъка.

Длъжностни лица казват, че страните се опитват да обещаят реформи, за да не бъдат включени в списъка. В допълнение към вредите за репутацията им съществуващото и планирано законодателство на ЕС има и практически последици за юрисдикциите, изброени в списъка, например налагането на допълнителни изисквания за оповестяване на финансови данни за многонационалните компании, които правят бизнес с тях.

За да не попаднат в този списък, държавите, заподозрени като данъчни убежища, държавите трябва да отговарят на три критерия или да обещаят да реформират своите системи, за да се съобразят с европейското законодателство. Страните трябва да имат справедливи данъчни правила, които не предлагат преференции и лични договорки за прехвърляне на печалби с цел избягване на данъци, да отговарят на стандартите за прозрачност и да прилагат мерки за преместване на печалбата, определени от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Европейската комисия (ЕК) оказва натиск върху съвета, за да гарантира, че списъкът е изчерпателен и че подробностите за обещанията за реформи ще бъдат публично оповестени, допълва изданието.

Международните власти вече са публикували подобни черни списъци, но повечето не вдъхват доверие. Списъкът на данъчните убежища на ОИСР например, публикуван през юни 2016 г., съдържа само една държава - Тринидад и Тобаго.

Според организацията Oxfam подобен списък трябва да съдържа 35 страни, включително Ирландия, Люксембург, Холандия и Малта. Съветът обаче не разглежда членки на ЕС в анализа си.

От международната организация Transparency International пък се притесняват, че и този списък ще попадне в капана на политическите хватки и отношения, както се случи преди няколко години.

Първоначално работната група на Съвета на ЕС предупреди 53 юрисдикции, че рискуват да попаднат в черния списък от общо 92 идентифицирани като проблемни, припомня изданието. Много от тях са предоставили исканата допълнителна информация с изключение на Намибия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:48 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 6 години
Тебе едва ли ше те питат ... ти си пътник , към Марс .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 1
lyusien
преди 6 години
Ili E S vkluchva vsichki vkluchitelno i tesi chlenki na sausa ili nikoi Ako iska da ima efekt
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още