Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Commerzbank изненада с печалба за първото тримесечие

Приходите за пълната година се очаква да са малко над тези от 2020 г., като предишната прогноза бе за спад спрямо предходната година

Commerzbank изненада с печалба за първото тримесечие

Снимка: Bloomberg L.P.

Commerzbank AG изненада с печалба за първите три месеца на годината, увеличавайки целогодишната си прогноза приходите. Това дава нова увереност на главния изпълнителен директор Манфред Кноф, който по-рано представи нова стратегия за стимулиране на рентабилността, съобщава Bloomberg.

Приходите на банката са нараснали с 35% през първото тримесечие, като тя е успяла да се възползва от активната търговия и благоприятните условия за инвестиционно банкиране. Това донесе печалбата до 133 млн. евро при прогнозирана загуба от 53 млн. евро.

Приходите за пълната година на втората по големина германска комерсиална банка се очаква да са малко над тези от 2020 г., като предишната прогноза бе за спад спрямо предходната година.

Още по темата

Резултатите са първите под управлението на Кноф, който се присъедини към компанията през януари и бързо представи своя четиригодишен план за развитие, фокусиран около намаляването на разходите с една пета и на местната работна сила с една четвърт.

Банката се е възползвала от ръст в нетните приходи от комисионни през тримесечието, както и от 126 млн. евро помощ по целевата програма за дългосрочно кредитиране на Европейската централна банка (ЕЦБ), които успяха до известна степен да компенсират натиска върху нетните приходи от лихви.

„Започнахме годината с много силни резултати и постигнахме положителен нетен резултат след разходите за преструктуриране“, заяви главният финансов директор Бетина Орлоп в изявление. „Силният бизнес с ценни книжа имаше значителен принос за тези резултати и това ни позволи до голяма степен да компенсираме ефектите от средата на отрицателни лихви“, посочи тя.

И макар резултатите да са стимул за Кноф, те също така подчертават и предизвикателствата пред неговата стратегия. Той се готви за съкращения в едно от най-добре представящите се звена на банката през това тримесечие – това за бизнес на капиталовите пазари.

Разходите за лоши заеми на Commerzbank са намалели почти наполовина спрямо година по-рано, като от банката заявиха, че годишният им размер вероятно ще е в долната половина на очаквания диапазон от 0,8 млрд. евро до 1,2 млрд. евро. Кредиторът също така увеличи целогодишната си прогноза за своя капиталов буфер, известен като съотношението Tier 1, до най-малко 12,5% от малко над 12% преди това.

Миналата седмица Commerzbank увеличи очакваните разходи за плана си за преструктуриране до малко над 2 млрд. евро, след като сключи споразумение със Съвета на работниците за съкращаването на работни места, което бе по-скъпо от предварително очакваното.

По статията работиха: Елена Илиева, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Европейските борси се оцветиха в червено и в последния ден от работната седмица