IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse изпрати най-успешното си тримесечие от пет години

Банката отчете 75%-ов ръст на печалбата си, но увеличава значително резервите си за покриване на евентуални загуби от заеми

10:55 | 23.04.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: Blomberg</p>

Снимка: Blomberg

Credit Suisse отчете 75-прцентов ръст на нетната си печалба през първото тримесечие на 2020 г. в четвъртък.  Това беше първият отчет на банката, откакто Томас Готщайн пое поста на главен изпълнителен директор, информира CNBC. Банката надмина очакванията на анализаторите и постигна най-добрия си тримесечен резултат за последните пет години. В допълнение към значително увеличаване на приходите от търговията с облигации и акции, постъпленията от продажбата на фондова платформа и отрицателна данъчна ставка също са предоставили тласък на резултата.

Банката отчете нетна печалба от 1,31 млрд. швейцарски франка за трите месеца до 31-и март, спрямо регистрираните 749 млн. франка за същия период на миналата година.

Въпреки това швейцарският кредитор задели 568 млн. швейцарски франка за потенциални загуби от заеми, главно в резултат на пандемията на коронавирус, и предупреди, че очаква "свързаната с COVID-19 несигурност да продължи". В сравнение с това през първото тримесечие на 2019 г. банката задели 81 милиона швейцарски франка за потенциални загуби от заеми.

„Мащабът на неблагоприятното икономическо въздействие на кризата от COVID-19 все още трудно се преценява и бихме предупредили, че в следващите тримесечия можем да предприемем и допълнително натрупване на резерви особено в нашата Корпоративна банка,  както и от нашите инвестиции за управление на активи ”, казаха от банката в изявление.

Нетните приходи на Credit Suisse са достигнали 5,8 млрд. швейцарски франка, което е 7% повече от 5,4 млрд. отчетени през първото тримесечие на 2019 г.

Коефициентът на капиталова адекватност на капитала от първи ред (CET1) на банката възлиза на 12,1% през първото тримесечие. Възвръщаемостта на собствения капитал (ROTE) на банката е достигнала 13,1%.

Credit Suisse ще обсъди намаляването наполовина на дивидентите си за 2019 г. на годишното си общо събрание на 30-и април след натиск от швейцарския регулатор FINMA. Бордът ще предложи свикването на извънредно общо събрание през есента на 2020 г. за разпределението на втората половина на дивидента „в зависимост от пазарните и икономическите условия“.

Наред с намаляване на дивидента, Credit Suisse също ще спре програмата си за обратно изкупуване на акции през 2020 г. поне до третото тримесечие. В доклада си банката посочва, че това е „разумна и отговорна стъпка за запазване на капитала при предизвикателствата, породени от пандемията от COVID-19“.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:02 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още