IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Credit Suisse отбеляза поредна загуба за тримесечието

Резулатите засилват натиска върху втория по големина кредитор в Швейцария, който все още има трудности заради загубите за милиарди през 2021 г.

11:56 | 27.04.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Швейцарската банка Credit Suisse обяви в сряда загуба за първото тримесечие в размер на 273 млн. франка, продължавайки финансовите трудности на кредитора след серия от скандали, съобщава Ройтерс.

Банката освен това обяви и още напускания на топ мениджъри.

Загубата за първото тримесечие, на фона на нови съдебни такси и почти наполовина нетни приходи, засилва натиска върху втория по големина кредитор в страната, който все още има трудности заради загубите за милиарди през 2021 г.

Загубата, за която Credit Suisse предупреди миналата седмица, е по-голяма от тази за 252 млн. франка от година по-рано и отбелязва четвърто тримесечие на червено за последните шест.

„Първото тримесечие на 2022 г. бе белязано от волатилни пазарни условия и избягване на клиентски риск. Тези условия, заедно с влиянието от намаляването на апетита ни към риск през 2021 г., когато взехме решителни мерки, за да заздравим цялостната ни основа към риска и контрола, имаха негативно влияние върху нетните ни приходи“, каза главният изпълнителен директор Томас Готщайн.

Credit Suisse обяви и напускането на трима от най-дългогодишните си изпълнителни мениджъри. Сред тях е и главният финансов директор, който ще напусне, щом му бъде намерен заместник.

Банката се опитва да реформира практиките си за управление на риска и да обърне страницата след серия от скандали, които доведоха до сътресения в топ мениджмънта на няколко пъти, внезапни напускания и външни и вътрешни разследвания.

В сряда компанията заяви, че е заделила правни резерви за 703 млн. франка през тримесечието, повлиявайки на загубата.

Инвеститорите и анализаторите следят за сигнали за това как серията от скандали влияят на отношенията между банката и клиентите, които се смятат за основите на ключовите сегменти с управление състоянието на богатите и свръхбогатите на Credit Suisse.

В сряда банката заяви, че бизнесът с управление на благосъстоянието, който тя се опитва да засили, отчита свежи потоци от клиенти в размер на 4,8 млрд. франка през първите три месеца на годината, основно от ултрабогати клиенти в Швейцария, както и от бизнесите в Азия и за управление на активи. Приходите на бизнеса обаче са спаднали с 44% на годишна база.

Резултатите показват разширяваща се разлика между Credit Suisse и по-големия конкурент UBS, който във вторник отбеляза най-добрата си нетна печалба за първото тримесечие от 15 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още