IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank свива инвестиционното си банкиране, фокусирайки се върху Европа

Най-голямата германска банка обяви спад на печалбата от почти 80%

09:58 | 26.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Най-голямата германска банка Deutsche Bank планира да свие инвестиционното си банкиране, за да спести разходи и да се фокусира върху европейските клиенти, отказвайки се от продължилите десетилетия усилия да се конкурира с колегите си от Wall Street, съобщава Bloomberg.

Кредиторът ще намали продажбата и търговията с лихвени проценти в САЩ, ще свие бизнеса си с корпоративно финансиране в САЩ и Азия и ще преразгледа глобалния си бизнес с акции с цел да го ограничи, заяви банката в четвъртък. Мерките ще доведат до „значително намаляване“ на работната сила тази година, каза Deutsche Bank.

Решението следва преглед на инвестиционното банкиране, чието бъдеще бе ключов фактор в бурните промени в управлението, при което Кристиан Зивинг пое ролята на главен изпълнителен директор този месец. Ветеран от Deutsche Bank, който започва като помощник, Зивинг ускорява стремежа за връщането на фокуса на кредитора върху местния европейски пазар и се отказва от усилията да се конкурира с големите компании от Wall Street, които доминират във волатилната търговия с ценни книжа.

При потребитеското банкиране компанията планира да се съсредоточи върху разрастващи се пазари като Италия и Испания, а при управлението на благосъстоянието банката ще се опита да се разшири в Германия и на международните пазари, съобщи още тя.

Макар че свиването на инвестиционното банкиране в САЩ ще направи по-трудно за Зивинг да върне Deutsche Bank към растеж, то може да му помогне да достигна целта от коригирани разходи за 23 млрд. евро за тази година. Зивинг нарече целта „неподлежаща на предоговаряне“ в съобщение до служителите, изпратено по-рано през април, след като предшественикът му Джон Краян бе отстранен на фона на критиките, че не изпълнява достатъчно добре стратегията си.

Зивинг каза още, че банката ще се оттегли от сфери на инвестиционното банкиране, в които „не е достатъчно печелившо“. Анализаторите на JP Morgan наскоро изчислиха, че подразделението за американски акции имат съотношение на разходите спрямо печалбата от 125% за миналата година, което прави Deutsche Bank най-лошо представящата се банка в региона.

Новината днес бе комбинирана с представянето на финансовия отчет за тримесечието на банката. От него стана ясно, че нетната печалба на Deutsche Bank се е сринала със 79% до 120 млн. евро през първите три месеца на годината спрямо същия период на 2017 г.

В същото време нетните приходи са се свили с 5% на годишна база до 6,98 млрд. евро, а приходите от инвестиционното банкиране – с 13% до 3,8 млрд. евро. Всички основни подразделения на банката бележат спад на приходите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:08 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още