IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Deutsche Bank записа най-високата тримесечна печалба от 2014 г.

Банката заяви, че се придържа към годишните си цели за момента, но предупреди, че сегашната среда е все по-предизвикателна

12:19 | 27.04.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Германската банка Deutsche Bank отбеляза по-добър от очакваното ръст от 17% на печалбата за първото тримесечие в сряда след увеличение на приходите от инвестиционно банкиране. Акциите обаче поевтиняха, след като предупреди, че войната в Украйна може да засегне годишната печалба, съобщава Ройтерс.

Тази година е от съществено значение за най-големия германски кредитор и главния изпълнителен директор Кристиан Зевинг, който се опитва да изпълни целите за скъпо преструктуриране на банката, започнало през 2019 г.

Той заяви пред анализатори, че конфликтът „има потенциала да повлияе на годишните резултати в нашата важна година за измерване“.

Акциите поевтиняха с 5% сутринта във Франкфурт.

Отчетът за тримесечието подкрепят Зевинг, който бе повишен на топ позицията през 2018 г., за да преструктурира Deutsche след серия от неудобни и скъпи регулаторни провали.

Нетната печалба, разпределима между акционерите, възлиза на 1,06 млрд. евро, което е над прогнозите на анализаторите за около 950 млн. евро.

Това е седмо поредно тримесечие на печалба, което е най-дългата подобна серия от 2012 г. и е най-високата тримесечна печалба от 2014 г. насам.

Банката заяви, че се придържа към годишните си цели за момента, но предупреди, че „сегашната среда е все по-предизвикателна, а натискът върху разходите се засилва“.

Deutsche Bank очаква средствата, заделени за кредитни загуби, да се увеличат „значително“ тези година заради войната и по-бавния растеж.

Главният финансов директор Джеймс фон Молтке каза пред журналисти, че конкуренцията за талантливи служители също може да повиши разходите.

Инвеститорите поставят под въпрос дали банката ще изпълни тази година ключовата си цел – възвръщаемост по материалните активи от 8%, но според нея кредиторът е добре позициониран да постигне целта.

Силното тримесечие дойде, след като някои от най-големите инвеститори, включително U.S. Capital Group и Cerberus, намаляват дяловете си, предизвиквайки въпроси за перспективите пред банката.

Анализатори в JPMorgan отбелязаха, че разходите са се увеличили, но резултатите като цяло са положителни.

Deutsche Bank изгуби над 9 млрд. евро през последното десетилетие, а състоянието ѝ се следи внимателно от регулаторите като една от най-важните банки в света за финансовата система.

Инвазията на Русия в Украйна хвърля сянка върху банката заради германските връзки с руската икономика и собствената ѝ дейност там.

Deutsche – подобно на американските си конкуренти, бе засегната от забавянето в сключването на сделки на фона на несигурността, създадена от войната.

Приходите от бизнеса с консултантския бизнес на банката са спаднали с 28% на годишна база през тримесечие, а приходите от търговия с инструменти с фиксирана доходност и валути – едно от най-големите подразделения на банката, са се увеличили с 15%.

Deutsche заяви, че сега очаква приходите от подразделението да бъдат „малко по-високи“ тази година в сравнение с миналата. По-рано прогнозата бе, че останат почти без промяна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още