IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Джонсън започва похода срещу ЕС с искане за алтернатива на предпазния механизъм

В писмо до Доналд Туск британският премиер предлага „законово обвързващ ангажимент“, който да гарантира, че няма да има фактическа граница

08:32 | 20.08.19 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Британският премиер Борис Джонсън започна похода си към пердоговаряне на споразумението за Brexit, заявявайки пред Брюксел, че иска да потърси и други възможности за предотвратяване на фактическа граница между Северна Ирландия и Република Ирландия.

В писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск Джонсън заяви, че иска да подмени т. нар. защитен механизъм в сделката със „законово обвързващ ангажимент“, който да гарантира, че няма да се построява инфраструктура за проверки по границата стига и Европейският съюз да обещае същото, посочва Bloomberg.

Т. нар. предпазен механизъм, който гарантира, че няма да има фактическа граница при определени условия, които не се харесват на Великобритания, се превърна в „ябълката на раздора“ в сделката на предшественичката на Джонсън Тереза Мей с 27-те лидери на блока.

Според премиера и Брюксел, и Лондон трябва да потърсят нови начини за запазване на границата свободна, като той иска и обещание, че тези договорки ще влезе в сила колкото се може по-рано преди края на преходния период, който може да продължи най-рано до края на 2020 г. Той обаче ще влезе в сила само ако Великобритания напусне ЕС със споразумение.

В писмото обаче не се посочва какви трябва да са договорките, но се допълва, че ще има нужда от гаранции за това какво ще се предприеме, ако те не се изпълнят изцяло. Това говори, че Джонсън е готов да замени предпазния механизъм с друг вид гаранция.

„Времето е много кратко“, пише Джонсън в писмото, публикувано в понеделник. „Но Великобритания е готова да се придвижи бързо и като се има предвид степента на допирни точки, постигнати вече, се надявам, че ЕС на свой ред също ще е готов“, допълва той.

В много отношения позицията на Джонсън повтаря тази на Тереза Мей. Тя също искаше да избегне фактическа граница и се надяваше да постигне алтернативни „договорки“ за тази цел.

По-рано в понеделник Джонсън заяви, че макар да предпочита систематично излизане на Великобритания от блока, то той е решен да осъществи Brexit и е готов за всякакви „препятствия по пътя“.

Джонсън ще пътува за Берлин и Париж тази седмица за срещи с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. По думите му европейските лидери показват „известно нежелание“ да променят позицията си, но той е „убеден“, че това ще се промени и ще постигне желаната сделка.

Според опозицията обаче планът на премиера не съдържа реално решение на проблема.

„Това писмо потвърждава, че Джонсън няма стратегия за преговори“, написа в туит Кейр Стармър, говорител по въпросите на Brexit на Лейбъристката партия. „Той предлага (неуточнени) алтернативи на предпазния механизъм. И ако те не проработят: още (неуточнени) алтернативи на предпазния механизъм. Защо никой не се е сетил за това по-рано!“, написа още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 1
mrynmryn
преди 4 години
Нали щеше да ги вади и без сделка, какво се обяснява? Тоя в края на годината вероятоно няма да им е премиер.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 2
cum on ABBA face
преди 4 години
хероинчо НЯМА ДА ИМА брекзит ! всички петоколонници ПРАВЕТЕ КАТО ВЯТЪРА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
Финанси виж още