IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ очаква забавяне на световната икономика през 2019 г.

Въпреки това според банката увеличаването на цените ще продължи

12:50 | 27.12.18 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Световната икономика се очаква да се забави през 2019 г., след което да настъпи период на стабилизиране. Това прогнозира Европейската централна банка (ЕЦБ), въпреки че все още има очаквания за увеличаване на цените.

Инвеститорите вече се подготвят за забавяне на икономическия растеж, причинено основно от по-високите разходи за покриване на кредити в долари и продължаващото търговско напрежение между САЩ и Китай, съобщава Ройтерс.

Въпреки че с позицията си ЕЦБ подкрепи по-мрачните очаквания, в редовния си икономически бюлетин от банката посочиха, че се наблюдава „инфлационен натиск“ в световен мащаб и в еврозоната.

„Гледайки напред, световната икономическа активност се очаква да се забави през 2019 г. и след това да остане стабилна“, посочват от ЕЦБ.

„Глобалният инфлационен натиск се очаква да се увеличи постепенно докато неизползваният капацитет намалява“, посочват още от централната банка.

Бюлетинът подкрепя и решението на ЕЦБ от декември да прекрати своята програма за изкупуване на облигации на стойност 2,6 трлн. евро. Това решение бе разкритикувано от някои експерти като твърде прибързано, като се има предвид отслабването на икономиката.

Но от ЕЦБ, чиято основна цел е постигането на зададения размер на инфлацията, потвърдиха увереността си, че основните цени в еврозоната ще продължат да нарастват.

„Базисната инфлация се очаква да нарасне постепенно в средносрочен план, подкрепена от мерките на паричната политика на ЕЦБ, продължаващото икономическо разширяване и увеличаващия се ръст на възнагражденията“, посочват още от банката.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още