IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕЦБ: Ще имаме нерестриктивна парична политика за връщане на инфлацията до 2%

При неблагоприятни перспективи или липса на финансови условия за напредък управителният съвет е готов за промяна на програмата за закупуване на активи

15:28 | 28.12.17 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Прогнозите на експертите от Евросистемата показват силен темп на икономически подем и значително подобрение в перспективата за растежа. Затова на заседанието по паричната политика, проведено на 14 декември 2017 г., Управителният съвет на Европейската централна банка излезе със заключението, че все още е необходима висока степен на нерестриктивност на паричната политика, за да се осигури завръщането на инфлацията към равнища под, но близо до 2%.

Това пише в декемврийското издание „Икономически бюлетин на ЕЦБ”, публикувано на сайта на Българската народна банка. Обзорът съдържа анализ на състоянието на европейската икономика и рисковете за ценовата стабилност.

Развитие на икономиката и финансите

Информацията, придобита след предходното заседание по паричната политика от края на октомври, включително новите прогнози на експертите от Евросистемата, показва силен темп на икономически подем и значително подобрение в перспективата за растежа.

Според оценката на ЕЦБ силната циклична инерция и значителното намаляване на неизползваните производствени мощности дават основание за по-голяма увереност, че инфлацията ще се доближи до целевото си равнище. Същевременно натискът върху вътрешните цени остава като цяло слаб и все още не се проявяват убедителни признаци за устойчив възходящ тренд.

Ето защо ръководството на ЕЦБ смята, че високата степен на парично стимулиране е все така необходима, за да може натискът на базисната инфлация да продължи да поражда и да подпомага динамиката на общата инфлация в средносрочен хоризонт, се разбира от публикацията.

Продължаващата парична подкрепа се осъществява посредством допълнителните нетни покупки съгласно решението, взето от Управителния съвет на октомврийското заседание по паричната политика, посредством значителния обем придобити активи и предстоящите реинвестиции и чрез ориентира за лихвените проценти, пише в анализа.

Икономическата оценка на ЕЦБ отчита, че икономическият подем в еврозоната продължава да е силен и широкообхватен по страни и по сектори. Растежът на реалния БВП е подкрепян от нарастването на частното потребление и на инвестициите, както и от износа, благоприятстван от повсеместното оживление в световен мащаб.

Резултатите от последното проучване и постъпващите данни потвърждават засилването на растежа. Подемът на световната икономика също продължава с устойчив темп и има признаци, че оживлението протича синхронизирано в световен мащаб.

Финансовите условия в еврозоната останаха много благоприятни. Доходността на държавните облигации в еврозоната слабо се понижи от 7 септември насам. Спредовете на корпоративните облигации също спаднаха, докато цените на акциите на нефинансовите предприятия (НФП) в еврозоната се повишиха. Същевременно пазарната стойност на корпоративните облигации и акции продължи да бъде поддържана от стабилните икономически перспективи. На валутните пазари еврото остана като цяло без промяна през последните месеци, показва икономическият обзор.

Според макроикономическите прогнози за еврозоната на експертите от Евросистемата от декември 2017 г. БВП в реално изражение се предвижда да нарасне годишно с 2,4% през 2017 г., с 2,3% през 2018 г., с 1,9% през 2019 г. и с 1,7% през 2020 г.

В сравнение с макроикономическите прогнози на експертите от ЕЦБ от септември 2017 г. прогнозата за растежа на реалния БВП е ревизирана значително нагоре.

Очаква се икономическият подем в еврозоната да продължи да бъде подкрепян от мерките на ЕЦБ по паричната политика.

Нарастването на частните разходи и на потреблението е подпомагано от по-слабата необходимост от намаляване на задлъжнялостта и от по-добрите условия на пазара на труда, констатират експертите на Марио Драги.

Подобряващата се рентабилност на предприятията и много благоприятните условия на финансиране продължават да насърчават възстановяването при бизнес инвестициите, докато износителите от еврозоната са в благоприятно положение поради наблюдавания икономически подем в световен мащаб.

Последна актуализация: 06:56 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 1
Иван Митев
преди 6 години
Каквото да прави Европейската централна банка не може да предотврати актуалните щети, защото е без необходимите права за защита срещу вредното влияние от парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още