IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК: Международната общност трябва да търси отговорност за атака с химически оръжия

Западният свят подкрепи ударите срещу Сирия, но Русия и Китай заявиха, че операцията е нарушение на международното право

13:24 | 14.04.18 г. 10
<p>
	<em>Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Жан-Клод Юнкер. Снимка: Архив Ройтерс

Международната общност има отговорността да идентифицира и да търси виновните за използването на химически оръжия, заяви в официално изявление председателят на Европейската комисия (ЕК) Жан-Клод Юнкер.

"Това не е първият случай, в който сирийският режим използва химическо оръжие срещу цивилни, но трябва да е последният", пише Юнкер, цитиран от пресслужбата на ЕК.

Конфликтът в Сирия продължава вече 8 години и страната "отчаяно се нуждае" от прекратяване на огъня, спазвано от всички страни, което да проправи пътя за постигане на решение чрез Женевския процес.

Юнкер посочва още, че за ЕК употребата на химическо оръжие е недопустима при каквито и да е обстоятелства. 

Ударите, които извършиха САЩ, Франция и Великобритания тази сутрин, бяха подкрепени от Западния свят, предеват световните агенции. Лидерите осъдиха използването на химическо оръжие преди седмица в Дума и посочиха, че международната общност не може да бъде безучастна към това престъпление.

Германският канцлер Ангела Меркел нарече удара срещу Сирия "необходими и подходящи". Това действие трябва да предупреди Сирия да не използва повече химически оръжия.

Руският президент Владимир Путин обаче заяви в своето изявление по казуса, че няма доказателства подобно нападение да е извършено и допълни, че експерти на Организацията за забрана използването на химическите оръжия все още разследват случая. Русия поиска свикване на заседание на Съвета за сигурност на ООН заради ударите срещу Сирия.

Позицията на Китай е, че ударите срещу Сирия нарушават международното право и Пекин призовава за диалог, допълва Ройтерс. Говорител на китайското външно министерство коментира по време на пресконференция, че ударите, които прескачат Съвета за сигурност на ООН, са нарушение на принципите и нормите на международното право.

Иракското външно министерство пък отбелязва, че действията на съюзниците може да доведе до експанзия на тероризма. Багдад призова лидерите на арабските страни да обсъдят ситуацията по време на среща в Саудитска Арабия в неделя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

10
rate up comment 9 rate down comment 5
GiRo
преди 5 години
Молодец, напоследък солдат троловете имате богато въображение. Така да бъде. Щом старите (СЪВЕТСКИ) железа успяха да свалят толкова много ракети, очаквам следващия път, когато (и ако изобщо) C400 гръмне да имаме не по-малко от 100% успеваемост! Тогава отново ще се посмеем дружно в залата :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 10
ABBA
преди 5 години
Не, не мълчат. Съвременен руски радар е имало, но ракетите са сирийски, но СЪВЕТСКИ! Част от сирийското ПВО автоматично се връзва с тоя радар. А част не може, той е с РЪЧНО целеуказание!lolФренските ракети не е ясно наде са полетели. Английските ВЪОБЩЕ не са долетели. Американските - смях в залата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 10 rate down comment 12
GiRo
преди 5 години
RT е изключително "надежден" източник. Пишат ли, че са свалени, сигурно е така :))) Бройката уточняваме още, ама лошо няма. Само гледайте да не я докарате над 100% :))) Западните медии обаче казват друго:https://***.vesti.bg/sviat/sasht-nito-edna-ot-nashite-raketi-ne-e-svalena-ot-siriia-6081309С тази дезинформация навсякъде, човек да не знае на кого да вярва. Лоша работа.Аз лично вярвам в C400, ама те нещо мълчат :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 8 rate down comment 9
ABBA
преди 5 години
Как "умните и красивите" американски ракети почти поголовно бяха свалени от сирийско, но СЪВЕТСКО ПВО:https://russian.rt.com/world/article/503506-siriya-udar-sovetskie-pvo(Вопрос подготовки: почему большинство умных ракет США не достигло целей в Сирии)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 12
GiRo
преди 5 години
Много *** с едни и същи "тези" и "ключови думи" налазило и тук :) Умни и красиви ракети! Как ме радвате с бисерите си :))) Русия и САЩ си мерят ракетите (пи.ките) в Сирия, форумните "герои" им подражават. BABA виждам ги разбираш нещата. Цитираш цифри, разясняваш :))) Да те питам след цялото това ежене, руското ПВО защо мълча? Да беше се обадило с "(без)аналоговите" си C400 и да смаже гадните масони/империалисти/капиталисти/*** и техните "разкошни" ракети :)))) Щеше да е голям плюс за имиджа на малкия МЪЖ! Или казваш сирийското и само се справи :)))) Същото дето Израел го попиля преди известно време, ама хайде, ще приемем математиката ти за вЕрна, нали си експерт :)))) Ех, мъка, мъка ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Ай да не са 21%.Ся дядя Вова мое да се отметне от обещанието си към запада на не продава по-съвършеното ПВО С-300 на Сирия.И за краварите теритoрията става: area access denied !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 8
ABBA
преди 5 години
Гол'ем удар г'оляму н'ящу ве!103 ракети (умни и красиви), то тях свалени от сирийското ПВО - 71 !!!21% успеваемост срещу отдавна спрян завод!За сведение на дееееебилите, 1 варел хлор може да си произведе всеки, който чува и с едното си уше химията - и то в мазето си! Това е технология за брадати амуджи главорези............! Капиш деееебелизирана джурналистическа гилдио!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
На кретено-масоните въобще не им пука за жертвите от "Химически оръжия", било то в Сирия, Ирак или във Виетнам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 10
majnata
преди 5 години
Нищо ново ... "международната общност" има ли доказателства , че Асад е използвал химическо оръжие или пак отиваме на казуса "Скрипал" ?!Иначе е повече от ясно , че америка се нуждае от война на всяка цена и че Сирия като независима държава е трън в окото на бая "демократичен и прогресивен" свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 10
thehappyroger
преди 5 години
Международната общност преди всичко трябва да е наясно с кретено-масонските елити, задкулисните им игри и намеренията им за света като цяло, след това да потърси отговорност от който трябва :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още