Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

ЕК направи следващата крачка към емитирането на зелени облигации до 250 млрд. евро

Изпълнителният орган на ЕС прие рамка за дълга, за да увери инвеститорите, че набраните средства ще се ползват за екологосъобразни проекти

ЕК направи следващата крачка към емитирането на зелени облигации до 250 млрд. евро

Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) прие рамка за „зелени“ облигации, като по този начин прави стъпка напред към емитирането на до 250 млрд. евро, или 30% от общия размер на емисията по плана NextGenerationEU.

Рамката дава увереност на инвеститорите в тези облигации, че мобилизираните средства ще бъдат разпределени за екологосъобразни проекти, съобщават от пресслужбата на Комисията.

По-конкретно постъпленията от „зелените“ облигации на NextGenerationEU ще финансират дела на свързаните с климата разходи в Механизма за възстановяване и устойчивост.

Всяка държава членка трябва да посвети най-малко 37% от своя национален план за възстановяване и устойчивост — пътната карта за изразходване на средствата по Механизма за възстановяване и устойчивост, за инвестиции и реформи, свързани с климата. Много държави членки планират да направят повече от изискваното, подчертават от ЕК.

Още по темата
Съгласно правилата на Механизма за възстановяване и устойчивост държавите членки ще докладват на Комисията за направените от тях екологосъобразни разходи. Комисията ще използва тази информация, за да покаже на инвеститорите как постъпленията от „зелените“ облигации са били използвани за финансиране на екологичния преход.

Докладването ще бъде организирано в девет категории, определени в рамката за „зелени“ облигации на NextGenerationEU, като най-голям дял ще заемат чистата енергия, енергийната ефективност и чистият транспорт.

След публикуването на рамката предстои стартирането на „зелени“ облигации на NextGenerationEU, като първата емисия вече е планирана за октомври 2021 г. с използване на синдикирания формат за емитиране.

Блокът ще се превърне в най-големия емитент на зелени облигации в световен мащаб, допълва Bloomberg.

"Решителността на държавите членки да насърчават устойчив преход съответства на нарастващото търсене на пазара“, коментира комисарят по бюджета Йоханес Хан на пресконференция във вторник. „Трябва да се докаже, че инвестициите имат положително екологично въздействие", посочи той.

Облигациите се разглеждат като потенциално бъдещо убежище, което да съперничи на американските държавни ценни книжа, след като дебютните социални облигации на ЕС през 2020 г. доведоха до рекордни поръчки, допълва информационната агенция.

По статията работиха: Миглена Иванова, редактор Десислава Попова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Европа
Airbus ще назначи 6000 служители по целия свят