IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква България и още 11 държави да приложат правилата за финансовите пазари

Въпреки че срокът беше удължен до средата на миналата година, посочените страни все още не са приложили разпоредбите

15:30 | 25.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) поиска днес от България, Хърватия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Испания и Швеция да приложат изцяло промените в директивата за пазарите на финансови инструменти в националното си законодателство, съобщи БТА.

Директивата беше приета покрай финансовата криза, за да подпомогне изграждането на по-прозрачни, конкурентоспособни и уеднаквени финансови пазари в Европейския съюз (ЕС), за да има по-малко търговия извън регулираните пазари, по-голяма защита за инвеститорите и потребителите и за да се подобри финансовата стабилност.

Директивата уеднаквява законодателството за организационните изисквания към инвестиционните посредници, регулираните пазари, пазарите на малките и средните предприятия и услугите за докладване на данни. Тя въвежда общи разпоредби за извършване на стопанска дейност за инвестиционните услуги, включително поощренията, изискванията за оповестяване и правилата за управление на продуктите.

Въпреки че първоначалният срок за прилагане на директивата беше удължен с една година - от 3 юли 2016 г. на 3 юли 2017 г., посочените държави не са въвели изцяло или изобщо не са приложили разпоредбите в националното си законодателство.

Комисията поиска също от България, Хърватия, Гърция, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Румъния, Словения и Испания да въведат изцяло директивата за защитата на финансовите инструменти и паричните средства, принадлежащи на клиенти, задълженията за управление на продукти и правилата, приложими към предоставянето или получаването на такси, комисиони или други парични или непарични облаги.

Ако мерките за пълно прилагане на тези директиви не бъдат съобщени в срок от два месеца, ЕК може да реши да предяви иск срещу тези държави пред Съда на ЕС, се посочва в съобщението. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още