IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предлага удължаване на срока за плащане на помощи за търсещи работа в чужбина

Поданици на ЕС да получават помощи за безработни 6 месеца вместо досегашните 3 при търсене на работа в друга страна от общността, искат от комисията

16:36 | 07.05.13 г.
ЕК предлага удължаване на срока за плащане на помощи за търсещи работа в чужбина

Европейската комисия утре ще представи предложенията си за удължаване на срока, в който държавите-членки на Европейския съюз трябва да подкрепят своите поданици, търсещи работа в друга страна от общността, съобщи BBC.

Ако предложението бъде одобрено, хора, които търсят работа в друга държава в рамките на ЕС, ще получават социални помощи в продължение на 6 месеца, докато в момента този срок е 3 месеца.

От ЕК твърдят, че 3-месечният срок не е достатъчен за намиране на работа в друга държава. Изчисления на комисията сочат, че на европейския поданик са нужни средно 16 месеца, за да започне работа в друга държава от общността.

Според действащите в момента правила след изтичането на 3-месечния срок търсещите работа в чужбина трябва да се приберат в родината си, за да подадат нова молба за помощи за безработни. От ЕК са убедени, че това възпрепятства възможността на тези хора да се явят на интервюта и да търсят работа в страна, в която техните умения може да са по-търсени.

Предложението е само едно от общо 12, насочени към стимулиране на свободното движение на работната ръка в рамките на ЕС.

Институцията е провела разнообразни изследвания, включително проучване сред 12 000 граждани на съюза, които разкриват, че 70% от анкетираните смятат, че трябва да имат право да търсят работа във всички останали държави от общността.

Говорителката на правния отдел на ЕК Мина Андреева заяви, че предложението е насочено към намаляване на опасенията за „туризма за социални помощи“.

Британският премиер Дейвид Камерън бе обявил, че ще предприеме мерки за ограничаване на определени помощи за чужденци, живеещи в страната. Заедно с други държави от ЕС Великобритания свива разходите за социално подпомагане в опит да сведе нивото на националния си дълг до управляеми нива. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:34 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

Финанси виж още