IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК предложи сертификат за ваксинираните и преболедувалите COVID

Целта е улесняване на безопасното свободно движение в рамките на ЕС по време на пандемията

14:57 | 17.03.21 г. 17
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Европейската комисия (ЕК) предлага създаването на цифров зелен сертификат за улесняване на безопасното свободно движение на гражданите в рамките на ЕС по време на пандемията от COVID-19, посочва се в съобщение на Комисията.

Документът ще представлява доказателство, че дадено лице е било ваксинирано срещу COVID-19, че е получило отрицателен резултат от тест или че е преболедувало коронавируса. То ще бъде налично безплатно в електронен формат или на хартиен носител. Ще включва QR код за гарантиране на сигурността и автентичността на сертификата.

Комисията ще създаде и портал с цел да се гарантира, че всички сертификати могат да бъдат проверявани навсякъде в ЕС, както и ще съдейства на държавите членки при техническото изпълнение на удостоверенията. Личните данни на носителите на сертификат няма да преминават през портала и няма да се запазват от проверяващата държава членка.

Сертификатите ще бъдат достъпни безплатно на официалния език или езици на издаващата държава членка и на английски език.

Цифровите зелени сертификати ще бъде валидни във всички държави членки на ЕС, както и отворени за използване за Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария.

Системата е временна мярка, уточняват от Комисията. Тя ще бъде прекратена, след като Световната здравна организация (СЗО) обяви края на извънредната ситуация в областта на общественото здраве, свързана с коронавируса. 

Ще има механизъм, който да гарантира липсата на дискриминация - например и пътуващите с коли в рамките на общността ще трябва да показват този сертификат. "Контролът ще бъде организиран от държавите членки", обясни комисарят по въпросите на правосъдието Дидие Рендерс по време на пресконференцията при представянето на предложението.

След края на пандемията този документ вече няма да съществува, защото тогава ще бъдат възстановени всички правила на свободното движение в ЕС.

Комисарят допълни, че единствената причина за създаването на тези сертификати е облекчение на пътуването, не само за туристическа, но и за много други цели, и постепенно премахване на ограниченията. Целта е системата да заработи до лятото. 

Предвижда се всички ваксинирани, независимо с какъв препарат, да получават удостоверение, а държавите от ЕС да имат свободата на решение дали да осигуряват облекчения за ваксинираните с препарати, за които няма европейско одобрение.

Целта на комисията е в следващите месеци удостоверенията да послужат за улесняване на пътуванията в ЕС, без притежаването на такъв документ да бъде предварително условие за пътуване.

Предвижда се държавите сами да определят какви ограничения да отпадат за притежателите на удостоверение - например да не бъдат подлагани на изследване или карантина. Ако държавите решат да запазят ограниченията за всички, ще трябва да съобщят и обяснят решението си на останалите страни в ЕС, както и на ЕК.

Цифровият зелен сертификат ще обхваща три вида удостоверения - за ваксинация, за направен тест (NAAT/RT-PCR тест или бърз тест за антигени) и удостоверения за лицата, преболедували COVID-19.

Удостоверенията се издават в електронен формат или на хартиен носител. И при двете версии ще е налице QR код, който ще съдържа необходимата ключова информация, както и цифров подпис, гарантиращ автентичността на удостоверението.

Всички граждани - ваксинирани и неваксинирани, следва да се възползват от сертификатите, когато пътуват в ЕС. С цел избягване на дискриминация на лицата, които не са ваксинирани, Комисията предлага да се създаде не само оперативно съвместимо удостоверение за ваксинация, но също и удостоверения за направен тест за COVID-19 и удостоверения за лица, които са преболедували.

Удостоверенията ще включват ограничен набор от информация като име, дата на раждане, дата на издаване, релевантна информация за ваксината/теста/преболедуването и уникален идентификатор на удостоверението. Тези данни могат да бъдат проверени само за да се потвърди или провери автентичността и валидността на удостоверенията.

За да бъде готово преди лятото, предложението трябва да бъде прието бързо от Европейския парламент и от Съвета, съветват от Брюксел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

17
rate up comment 1 rate down comment 3
neon7
преди 3 години
WILL YOU OBEY THE CRIMINAL AUTHORITARIANS?https://***.wakingtimes.com/will-you-obey-the-criminal-authoritarians/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 2
neon7
преди 3 години
Свестните у нас считат за луди,глупецът вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи.Христо Ботев
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
penman
преди 3 години
Лудите пак не са си пили хапчетата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 4
novata_ikonomika
преди 3 години
ЕК както винаги се занимава с дребнотемие.Първо излекувайте и ваксинирайте хората. Оправете безработицата и икономиката.После правете сертификати. Който пътува си пътува и сега. Така в СССР се занимаваха с победата на комунизма в далечни африкански държави докато се разкапваше цялата им система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
документът за информирано съгласие , който се подписва , прави участието в експеримента съвсем съзнателно и доброволно ... тъй че после , само при арменския поп ... в по-добрия случай ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 3
julian12
преди 3 години
Добре де тикви зелени зелкови, като 99% от хората даже не разбират, че са болни от грипчата как да знааят, че са преболедували?!Защо трябва да се ваксинираш с риск да развиеш някаква доживотна шитня, след като вероятноста грипчетата да ти направят нещо е в пъти по-малка?То бива тъ-потия ама ... чак толкоз зелеви глави не сме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 3
kane
преди 3 години
ЕК да направи и сертификати и дали си ходел до тоалтена всеки ден
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 8
zelka007
преди 3 години
идеално ... значението на този ваксинационен сертификат би трябвало да се разшири и извън сферата на туризма ... и извън ковид 19 - да важи и за други ваксини ... антиваксъчетата у лево и надолу ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 5
ing5rov
преди 3 години
не казаха ли за кога е плануван края ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 6
ing5rov
преди 3 години
"След края на пандемията този документ вече няма да съществува, защото тогава ще бъдат възстановени всички правила на свободното движение в ЕС."Смех ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още